Anm: Helte i standardbiler del 1

Helte i standardbiler del 1 Fra Forlaget Veterania

Der er visse traditioner op til jul. Disneys Juleshow, travlhed i butikkerne, en ny bog fra forfatter Carsten Frimodt. Dette års bog er Helte i standardbiler del 1, og det er en modig titel for den lægger op til minimum del 2. Nu har jeg haft fornøjelsen af at læse og anmelde en god del af Carstens tidligere bøger, så forventningerne er høje.

Det første jeg lagde mærke til, da jeg pakkede bogen ud af den store tunge kuvert er, at det er en stor bog. Ikke Coffeebook-størrelse a la Peter Nygaards træningsredskaber, men en stor bog i magasinstørrelse i hardcover med 304 sider trykt på tykt papir. En tung sag som gør det lækkert at sidde med i hænderne, der kan noget som e-bøger ikke kan.

Men et er hvordan bogen ser ud udenpå, det vigtigste er indholdet, og det er lækkert. Det handler om 12 standardkørere, de fleste havde jeg aldrig hørt om, men efter at have læst bogen så føler jeg næsten, at jeg har set og kendt dem i længere tid. På trods af at historierne foregår mange år før min fødselsdato, og de fleste af de 12 kørere havde stoppet racerkarrieren, så har jeg fået en helt anden forståelse for disse individer, som bestemt ikke kun er solstrålehistorier.

Aage Buch-Larsen

Det er en bog som går tilbage til udgangspunktet for standardvognsracing i Danmark fra tiden, hvor der blev kørt på grusbaner og Roskilde Rings etablering og levetid. Udgangspunktet er standardvogne, men historierne byder også på rally, internationale baneløb og formelracing, der nær havde kostet en af de to helte livet på Brands Hatch.

Tiden var en anden dengang, og efter et voldsomt uheld i F3 på Brands Hatch-banen var han reelt opgivet af lægerne, og lagt hen for at dø. Efter flere dages overlevelseskamp forbarmede en læge sig og reddede hans liv.

Mindre heldig var en anden helt, der blev dræbt i en DKW F12 på Roskilde Ring efter en voldsom kamp med Ove Scharff i en Mini Cooper. Sikkerhed var noget man legede og ofte var de deltagende biler deltagernes private biler, hvor flere stadig havde nummerplader på, så de kunne køre hjem efter løbsweekenden.

Indholdsfortegnelsen

De 12 Helte:
Julius Voigt-Nielsen
Gunnar Henriksen
Jørgen Nielsen
Niels-Peter Ellemann-Jakobsen
Palle Ancher
Arnold Larsen
Steffen Nielsen
Aage Buch-Larsen
Tom Belsø
Peder Pedersen
Erik Høyer
Son Borch-Christensen

De fleste af heltene bliver krydset sammen i de beskrivende kapitler, som byder på en indledning, gennemgang af sæsonerne med bilerne, anekdoter og tiden efter racet. Endnu vigtigere er billederne, som der er mange af, og jeg sidder med en forundring over hvor dygtige fotograferne var den gang, hvor udstyret var af en anden slags end det udstyr vi bruger, når vi for eksempel tager billederne til TCR-løb eller til historisk race.

 

Informativ, underholdende, lærerig, svær at lægge fra sig med noget godt til øjnene. Kan en bog være meget bedre end det? Jeg tror det ikke.

Skulle bogen have et enkelt problem, så er det at kapitlerne er så informative, at mit hoved ikke kan følge med, så hvert kapitel bliver delt op i flere mindre læsninger, da jeg ellers mister overblikket. Kan det kaldes kritik, at informationerne er så mange, at man er nødt til at holde pauser? Det mener jeg ikke, det viser hvor godt et arbejde Carsten Frimodt har begået (ligesom han plejer).

Samtidig har det givet mig en helt ny forståelse for de historiske biler, som man oplever på Copenhagen Historic Grand Prix eller ude til historisk race. Her får man en forståelse for bilerne, og hvad de har kunne. Her er en hybrid ikke noget med el, men en bil sat sammen af to vrag.

Erik Høyer

Bogen er udgivet på forlaget Veterania og som der står i titlen, så er det del 1. Del 2 er planlagt, men det kommer an på salget af del 1. Jeg håber virkeligt, at der kommer en del 2. Carsten har stensikkert haft svært ved at vælge de første 12 kørere, og der er sikkert nogle kørere som føler sig forbigået, men de er formodentlig med i del 2.

Bogen får GPnews’ største anbefalinger. Den er ude så den både kan nå at komme under juletræet, og er man fræk og kontakter Carsten Frimodt, så kan man sandsynligvis få et signeret eksemplar.

Bogen udkom 21. oktober 2022 på Forlaget Veterania
304 sider med masser af informativ tekst og billeder i både sort/hvid og farve
Formatet er Hardcover, stor
ISBN: 978-87-93589-27-8

Kan bestillles hos din lokale boghandler eller direkte hos Forlaget Veterania, hvor du også kan købe en del af Carsten Frimodts tidligere udgivelser som for eksempel Tre seje sønderjyder og bøger om Roskilde Ring.