Anm: DTC – Fra start til målflag

Forsiden til DTC - Fra start til målflag Copyright Dansk Motorsports Administration

Mandag udkom en ny motorsportsbog der, hvis du kan vente så længe, bør være oplagt under juletræet om knap to måneder. Bogen handler om den nu nedlagte danske løbsserie DTC, der har haft mange navne siden serien blev etableret i 1999 til den lukkede sidste år med Kasper H. Jensen som mester.

Serien blev erstattet af TCR, som ligner de første mange DTC-år. Det vil sige ”standardvogne fra gaden” tunet til sjov og ballade. I løbet af klassens levetid skiftede serien navn og senere biltyper, men ræset var hæsblæsende fra start til slut. Jeg var selv til afslutningsløbet i 2019, hvor nuværende og en del tidligere kørere var til stede for at sige farvel. Der var en helt speciel følelse og da præmieoverrækkelsen var forbi stod man og tænkte, er det allerede forbi?

Det var svært at sige farvel til klassen, som har givet så mange højdepunkter og breaket kørere som Casper Elgaard, Dennis Lind, Frederik Schandorff m.fl, der både nu og dengang har repræsenteret Danmark på bedste vis i Europa og den store verden.

Opslag fra DTC – Fra start til målflag
Copyright Dansk Motorsports Administration

To personer startede det, der skulle blive Danmarks førende løbsserie, der sendte NOSCAR og Gruppe N i jorden. Peter Elgaard og Morten Alstrup hed de to personer, der startede det hele med de første tanker og handlinger tilbage i 1998 og seriens premiere i 1999 frem til afslutningen på Jyllandsringen. De kunne heller ikke bare lade serien dø, så i stedet gik de i gang med den bog, som jeg har fået fornøjelsen af at anmelde her på GPnews.dk.

Resultatet er en bog på 400 sider med 800+ billeder, hardback (naturligvis) i samme store format som magasinerne i kiosken, men naturligvis noget tykkere med 400 sider.

Morten og Peter har et kæmpe netværk, der bl.a. tæller en stor del af de danske motorsportsfotografer, så der har ikke manglet billedmateriale til bogen, så bogen er fyldt med flotte billeder fra hele perioden.

Min første tanke

Da posten kom forbi sidste uge med mit anmeldereksemplar var det med spænding på at se det endelige resultat. Forventningerne var store for selv om Morten og Peter har promoveret bogen igennem profilen DTC – Fra start til målflag på bl.a. Facebook og Instagram, så har der ikke været nogen teasere for indholdet. Kun de nøgne fakta og det var en hyldestbog over de sidste tyve års DTC-historie.

Opslag fra DTC – Fra start til målflag
Copyright Dansk Motorsports Administration

Jeg forventede masser af billeder og lidt kort tekst, men jeg blev mundlam, da jeg først åbnede bogen. Masser af tekst og masser af billeder, men teksten var af en helt anden slags end jeg havde forventet. Her var velskrevne og informative tekster, lige fra hvordan de første tanker blev til til informative gennemgange af de mange sæsoner.

Imellem de mange sæsongennemgange, der er rigtig uddybende med resultater fra samtlige løbsafdelinger gennem årene og masser af citater fra de deltagende kørere, er der forskellige tema- og indblikskapitler.

Bogen slutter med kapitlet DTC i tal og en gennemgang af alle 171 kørere, der har deltaget i de 21 sæsoner.

21 sæsoner, ikke 20 sæsoner

Bogen hedder DTC – Fra start til målflag – 20 års dansk motorsportshistorie – Fortalt af Peter Elgaard og skrevet af Morten Alstrup.

Uanset hvor mange gange jeg tæller, så får jeg 21 sæsoner fra 1999 til 2019, men 20 års dansk motorsportshistorie lyder bare lidt mere fængende.

Teksten er underholdende og informativ, og den teknologiske udvikling ses igennem billederne både bilmæssigt, men også kameramæssigt er der sket kæmpe fremskridt.

Det her er i det hele taget en rigtig god bog, hvor man bliver mindet om Danmarks mest professionelle løbsseries tilbliven. Hvad den betød for dansk motorsport, nationalt såvel som internationalt. Hvordan Jason Watt bragte serien international omtale, da han blev den første handicappede kører, der vandt et mesterskab.

Opslag fra DTC – Fra start til målflag
Copyright Dansk Motorsports Administration

Hvordan internationale stjerner som f.eks. James Thompson har deltaget i den hårde konkurrence, men også hvordan Team Essex Invest gik fra at køre DTC til at vinde LMP2-klassen på Le Mans i 2009.

Det eneste bogen mangler er en ekstra korrekturlæsning for der er et par stavefejl o.lign. som burde være rettet. Det er dog ikke noget som ændrer på oplevelsen af bogen.

Bogen får GPnews’ varmeste anbefaling og den bør ligge under juletræet, hvis du kan vente så længe.

Bogen er udgivet af Dansk Motorsports Administration og kan købes hos boghandlere, fysiske som online.

Vejledende udsalgspris er 349 kr og den officielle udgivelsesdato var 26. oktober 2020.