Italiens GP – Kval – Lewis tog pole og banerekord

Lewis Hamilton tog pole på Monza Copyright Pirelli

Kvalifikationen til Italiens Grand Prix sluttede for et par timer siden. Partymode er ikke længere tilladt, så alle kørere skal bruge den samme motor setting i kvalifikation såvel som løbet. Begge Ferrari er tidligt på banen og optakten op til kvalifikationen kunne indikere, at mindst en af kørerne kan ryge ud i Q1.

Kevin Magnussen er den første kører til at sætte en tid, og efter de første otte kørere har sat en tid, eller det vil sige syv for Charles Leclerc fik slettet sin tid for at overskride banegrænsen i Parabolica. Kevin Magnussens tid bliver også slettet af samme grund.

Ferrari havde en svær kvalifikation
Copyright Pirelli

Efterfølgende kører de andre kørere på banen og der kommer hurtig trafikprop på banen for ingen har lyst til at give den efterfølgende kørere muligheden for slipstream. De to Mercedes er naturligvis hurtigst og så overlegne, at de har monteret mediumdæk på bilerne. Pierre Gasly får slettet sin tid.

Med ni mutter tilbage er flere kørere ude til deres andet forsøg og alle kørere forbedrer sig, men både Alex Albon og Lance Stroll får slettet deres tid. Med 3½ minut tilbage er de to Williams sidst og Sebastian Vettel  også i risikozonen. Stort set alle kørere er på banen igen, inklusiv de to Mercedes.

Kun Perez, Sainz og Verstappen er blevet i pitten. Ude på banen er der krig om placeringerne og ligesom sidste år, så går de helt i stå i Parabolica. Der bliver spærret så meget på banen, at der hurtigt kan være skrivebordsstraffe efter løbet.

Sebastian Vettel afbryder sit sidste forsøg og er dermed ude efter Q1. Den store krig på banen gør, at ingen af de rigtige forbedrer sig og det betyder, at Kevin Magnussen er videre til Q2.

Kevin Magnussen
Copyright Pirelli

De to Mercedes er de første ude i Q2 og med en Max Verstappen lige i Lewis’ baghjul så bliver det spændende at se om de kan udnytte slipstrømmen. Lewis Hamilton kører 1.19.092 og ny banerekord. Tiden er sat på softdæk og slår Kimi Raikkonens poletid fra 2018.

Efter første forsøg bliver der stille på banen. Man vil næsten kunne høre en knappenål ramme jorden. Alle er i venteposition. Da første bil kører ud, så følger alle andre med, så vi får en lang slange. De to Renaulter har dog lagt afstand til de andre og Daniel Ricciardo er første kører på andet forsøg. Han kommer ud med venstre hjulsæt i gruset i Secondo Variante.

Valtteri Bottas kører 1.18.952 over målstregen og smadrer banerekorden igen. Kevin laver en fejl og ender på plads 15, Charles Leclerc ryger ud på plads 13, og dermed ryger der en Ferrari-motoriseret trio ud i Q2, ligesom Q1.

Daniil Kvyat
Copyright Pirelli

Mercedes er igen de første til at køre ud til Q3. Valtteri Bottas forrest, imens Lewis Hamilton lige sænker forfølgerne, da han kører ud på banen. Dermed kan Valtteri Bottas køre over målstregen uden biler foran sig og afstanden til Lewis Hamilton gør, at han også kan køre uhindret.

Lewis tager den første tid, men der er stadig et forsøg tilbage. Under to tiendedele mellem Sergio Perez som 3’er, Max Verstappen og Carlos Sainz. Alex Albon får slettet sin tid. De to Mercedes kører ud på banen med 5.30 tilbage og ingen af de andre kørere forventer de kommer så tidligt tilbage på banen.

Alex Albon ligger foran Max Verstappen med Pierre Gasly i hælene på Max. Lewis kører stærkt og trods Valtteri kører stærkt, så kører Lewis Hamilton endnu hurtigere. 1.18.867 hedder den nye banerekord. 264.362 km/t.

Carlos Sainz tager plads tre i kvalifikationen foran Sergio Perez og Max Verstappen. Det gjorde den spanske kører også i Steirmarks Grand Prix.

Løbet køres søndag 15.10.

Pos Driver Team Gap
1 Lewis Hamilton Mercedes-AMG Petronas Formula One Team 1m18.887s
2 Valtteri Bottas Mercedes-AMG Petronas Formula One Team 0.069s
3 Carlos Sainz Jr. McLaren F1 Team 0.808s
4 Sergio Perez BWT Racing Point F1 Team 0.833s
5 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing 0.908s
6 Lando Norris McLaren F1 Team 0.933s
7 Daniel Ricciardo Renault DP World F1 Team 0.977s
8 Lance Stroll BWT Racing Point F1 Team 1.162s
9 Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing 1.203s
10 Pierre Gasly Scuderia AlphaTauri Honda 1.290s
11 Daniil Kvyat Scuderia AlphaTauri Honda 1.282s
12 Esteban Ocon Renault DP World F1 Team 1.347s
13 Charles Leclerc Scuderia Ferrari 1.386s
14 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing ORLEN 2.039s
15 Kevin Magnussen Haas F1 Team 2.686s
16 Romain Grosjean Haas F1 Team 2.252s
17 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 2.264s
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing ORLEN 2.319s
19 George Russell Williams Racing 2.700s
20 Nicholas Latifi Williams Racing 2.830s