FIA Præsident har gjort sig upopulær med Formel 1

Red Bull Racing Teamchef Christian Horner og FIA Præsident Mohammed ben Sulayem Copyright Red Bull Contentpool

FIA Præsidenten Mohammed Ben Sulayem har gjort sig godt og grundigt upopulær i Formel 1 efter udtalelser om, at Formel 1 ikke er så mange penge værd, som en Saudi-Arabisk fond var villig til at betale for at købe Formel 1 fra Liberty Media.

The Public Investment Fund – anført af den saudiske kronprins Mohammed bin Salman – tilbød, og blev afvist, Liberty Media $20 mia. for at købe Formel 1. Det i sig selv er måske forståligt nok, trods Liberty selv købte F1 for lidt over $4 mia, da Formel 1’s værdi er steget eksponentielt de sidste par år.

FIA President Mohammed Ben Sulayem

FIA Præsident gik på Twitter i mandags:

“Som motorsportens vogtere er FIA, som en non-profit organisation, forsigtig med påståede oppustede høje prisskilte på 20 milliarder dollars, der bliver sat på F1.”

“Enhver potentiel køber rådes til at anvende sund fornuft, overveje sportens større fordel og komme med en klar, bæredygtig plan – ikke kun en masse penge.”

“Det er vores pligt at overveje, hvad den fremtidige indvirkning vil være for promotorer i form af forøgede hostinggebyrer og andre kommercielle omkostninger, og enhver negativ indvirkning, det kan have på fans.”

Audi F1 i F1 2022 – Audis indtræden i F1 vil øge værdien
Copyright Audi Motorsport

Ben Sulayem tvivler på, at en værdivurdering på 20 milliarder dollar i F1 er korrekt.

“Er det værdi for pengene? Jeg tror, helt ærligt, det er oppustet. Det er overdrevet. At tale med sund fornuft, er det så meget værd?”

“[Hvis det er] hvad gør vi så? Vi skulle opkræve betaling for at få pengene tilbage. Hvor meget ville vi opkræve den lokale promotor?”

»Jeg ser bare på rationalet bag det, logikken. For du skal have en plan.”

“Jeg synes også, de (The Public Investment Fund, red.) burde have en plan.”

»Hidtil er det dog rygter. Men jeg mener også, at FIA skal være en del af forhandlingerne eller give råd, fordi FIA ejer mesterskabet.”

“Vi leaser det, det er rigtigt. Men jeg vil bare sikre, at vi har klarhed, så vi kan komme videre.”

Starten på Hollands GP 2022
Copyright Red Bull Contentpool

Det er disse udtalelser, som har vakt vrede. At tale sin egen sport ned er illoyalt, og signalerer manglende enighed mellem Formel 1 og FIA. Ordene fra præsidenten vil lige her og nu devaluere Formel 1’s værdi, og bringer samtidig politik ind i sporten, hvor man også nu kan stille spørgsmålet, hvem bestemmer egentlig?

Liberty Media har dog afvist megabuddet, men det kan starte en magtkamp mellem de to fronter. Liberty Media overtog Formel 1 i 2017, og det forventes at det tidligst bliver i 2027 man eventuelt vil vælge Formel 1.

Årsagen er at kalenderen der er maxet ud med 25 løb, to nye hold og muligvis to eller tre nye motorfabrikanter, hvilket igen vil øge værdien af Formel 1.