Englands GP – Kval – Lewis’ 7. pole på Silverstone

Lewis Hamilton Copyright Mercedes AMG

Vi er klar til sæsonens fjerde kvalifikation på Silverstone i England. Daniil Kvyat starter kvalifikation med den viden, at han højest kan starte sekser, da et skifte af gearkassen har medført fem strafplaceringer. Vejret er godt og det bliver spændende at se, hvad de forskellige kørere kan gøre.

Der vil uden tvivl være ekstra fokus på Racing Point med Nico Hulkenbergs debut som afløser for Corona-ramte Sergio Perez og Lance Stroll, der sidste gang i Ungarn kvalificerede sig på plads tre. Hvad med Haas og kan George Russell igen avancere til Q2?

De to Mercedes-kørere var hurtigst i FP3 og nogle husker måske, hvordan de to Mercedes-kørere sloges om sejren sidste år indtil safety car kom på banen. Red Bull har vist sig noget hurtigere i England i forhold til i Ungarn overfor Mercedes.

Kimi Raikkonen
Copyright Alfa Romeo Racing

Selv om starten er gået for de første 18 minutters kvalifikation, og det er ikke fordi banen bliver overrendt af kørere på banen. Alfa Romeo og Haas har begge biler på banen. Efter de første fem kørere har sat en tid, så bliver der ellers travlt på banen, hvor 17 af 20 biler nu er på banen.

Tiderne falder dog naturligt jo flere biler, som gennemfører deres første timede omgang. Valtteri Bottas sætter med ti minutter tilbage tiden 1.26.092, men den skal nok falde til 1.25 inden Q1 er overstået.

Med otte minutter tilbage er der kø sidst på omgangen. Alle venter på at få en fri bane foran sig. Kampen om plads 15 er i fuld gang. Banen forbedrer sig så meget, at kampen om den Q2-adgangsgivende 15. plads flytter rundt på kørerne, hver gang en bil kører over målstregen.

Lance Stroll
Copyright Racing Point

Med fire minutter tilbage er det Kevin Magnussen, der ligger på den kedelige plads 16. Lidt over to tiendedele efter George Russell. Valtteri Bottas har bragt tiden ned på 1.25.801. Med knap tre minutter tilbage kører de fleste kørere tilbage på banen.

Med 30 sekunder er spændingen overstået. Nicholas Latifi spinner af banen og det skaber gult flag. Det sænker Kevins hastighed i den ramte zone og selv om Kevins omgang er hurtigere, så koster det avancementet til Q2.

Det sikrer George Russell sig dog, da han banker en lynhurtig tid på tabellen. Dermed bliver pladserne 16 til 20:

 1. Kevin Magnussen
  17. Antonio Giovinazzi
  18. Kimi Raikkonen
  19. Romain Grosjean
  20. Nicholas Latifi
Nicholas Latifis spin ødelagde flere køreres sidste chance for at komme til Q2
Copyright Williams Racing

Inden Q2 starter får vi meldingen om, at George Russell vil få checket sin sidste tid i Q1, da der er tvivl om hvorvidt han satte farten nok ned inden han passerede Nicholas Latifi.

Nico Hulkenberg og Alex Albon er de første på banen i Q2 og begge kørere kommer ud på medium-dækket. Q2 er jo kendetegnet ved, at Top 10 skal starte på det dæk de avancerer videre med i Q2 til løbet søndag. Så mediumdækkene er helt klart et strategisk valg.

En stor del af kørerne er ude på medium-dækkene. Faktisk er det kun de to Alpha Tauri-kørere, der ikke er ude på banen. Valtteri Bottas banker 1.25.015 i første forsøg, mere end et sekund foran Max Verstappen på plads to. Lewis Hamilton spinner rundt på banen i en sjælden kørerfejl og mængden af sten som Lewis hiver tilbage på banen, gør at der kommer rødt flag på banen.

Valtteri Bottas
Copyright Mercedes AMG

Småstenene ligger i banens sidste svingsektion, hvor bilerne kommer med fuld fart, så de kan både punktere et dæk eller som minimum sende de efterfølgende kørere af banen.

Daniel Ricciardo og Alpha-kørerne er de eneste som ikke har sat en tid.

Med 8.51 tilbage af Q2 kører Lewis Hamilton ud så han er første mand på banen. Ser man lige bort fra Bottas, så er der kun et halvt sekund mellem plads 2 og 10. Lewis kører 1.25.347 i første forsøg og er sikker på avancement til Q3.

Med under fire minutter tilbage kommer det store kobbel tilbage på banen. Selv begge Mercedes kører på banen og de kommer ud på soft-dæk. Faktisk er det alle kørere på nær Lance Stroll og Sebastian Vettel, der er ude på soft-dæk. En fejl fra Lance Stroll gør, at canadieren kun lige kommer i Q3. Nico Hulkenberg røg ud, men det gjorde Alex Albon også.

Daniil Kvyat nåede med til Q3
Copyright Red Bull Contentpool

Vi nærmer os den tid, hvor Red Bull stensikkert vil begynde at kigge efter potentielle afløsere, hvor hvis det skal blive i Red Bull-familien kunne ligne et avancement tilbage til Red Bull Racing for Pierre Gasly.

Plads 11 til 15 blev

 1. Pierre Gasly
  12. Alex Albon
  13. Nico Hulkenberg
  14. Daniil Kvyat
  15. George Russell
Lando Norris
Copyright McLaren Media

Så gælder det de 12 minutter i Q3. Valtteri Bottas virker uhyggelig stærk denne weekend. Kørerne har travlt med at komme ud på banen og Charles Leclerc bliver sendt på banen lige foran Lance Stroll. Noget som Lance hurtigt kalder som en meget unsafe release.

Lando Norris kører 1.26.456 i første forsøg. Lewis Hamilton smadrer tiden med det samme og kører 1.24.616 og ny banerekord. Bottas mangler 15 tusindedele til Hamilton. Max Verstappens første tid er mere end et sekund efter Lewis Hamilton og næsten et sekund efter Valtteri Bottas.

Hos McLaren er Lando Norris en tiendedel hurtigere end Carlos Sainz og begge er hurtigere end de to Renault-kørere. Hos Ferrari er Charles Leclerc et par tiendedele hurtigere end Sebastian Vettel.

Charles Leclerc
Copyright Ferrari media

Med fire minutter tilbage er alle biler tilbage i pitten. Med lidt over tre minutter tilbage kører alle tilbage på banen. Lance Stroll laver en fejl på sin flyvende omgang og kan ikke forbedre sig. Max Verstappen og Lewis Hamilton forbedrer sig begge og verdensmesteren smadrer banerekorden med yderligere tre tiendedele.

1.24.303 er ny banerekord på Silverstone og samtidig Lewis’ 7. pole position på banen i 14 forsøg.

Top 10 blev:

 1. Lewis Hamilton
 2. Valtteri Bottas
 3. Max Verstappen
 4. Charles Leclerc
 5. Lando Norris
 6. Lance Stroll,
 7. Carlos Sainz
 8. Daniel Ricciardo
 9. Esteban Ocon
 10. Sebastian Vettel