Emilia Romagna – Kval – Max tog pole

Max Verstappen Copyright Pirelli

Det er sprintweekend, så kvalifikationen afvikles allerede fredag. Under dagens første træning var banen våd, og kvalifikationen foregår så mange timer senere, at banen er ved at være tørret helt op.

De første par omgange er primært opvarmningsomgange, hvor man lige prøver banen af på intermiedatesdæk. Der er dog ikke gået mere end fem minutter før der er rødt flag over banen. Alex Albon er offeret. Der er gået ild i hans ene bagbremse og ilden får bagdækket til at eksplodere ude på banen. Han kæmper sig ind i pitten, men banen skal lige gøres ren før kørerne kan komme tilbage på banen.

Det er held i uheld for banen kan tørres lidt mere op, men dem som var på vej ud og varme op på de nye slicks skal ud og genfinde banen igen. Alex Albon kommer dog ikke ud og køre igen i kvalifikationen, men det skulle undre hvis han ikke får dispensation til at stille op i sprintløbet lørdag.

17.17 genoptages Q1. Begge Haas-biler gjorde det godt på den våde bane i FP1, men nu er banen tør, så kan de stadig levere på en tør bane? Alle 19 resterende biler er på banen og det giver kø sidst på banen. Lance Stroll er første mand på en flyver på banen og han kører 1.22.556 i første forsøg.

Lance Stroll
Copyright Aston Martin Racing

Fernando Alonso presser tiden ned i 1.21. Carlos Sainz og Charles Leclerc banker tiden ned i 1.20. Kevin Magnussens første tid er 2 sekunder langsommere end Carlos Sainzs tid. Max Verstappen giver dog kamp og kører 3 hundrededele efter Sainz.

Charles Leclerc og Carlos Sainz banker tiden ned under 1.19. Banen har et tørt spor og den forbedrer sig hele tiden. Med to minutter igen er Lewis Hamilton nede på p16, mens George Russell er p15. Skal vi have en overraskelse igen?

Daniel Ricciardo bliver den første kører udover Ferrari, som kommer ned i 1.19. Max Verstappen kører kortvarig hurtigt, men så sætter Charles Leclerc en 1.18.796. Mick Schumacher rykker op i det sjove og både Lewis Hamilton, Sergio Perez og George Russell er nede i det kriminelle med 30 sekunder tilbage.

Overraskende nok er hjemmebanefavoritterne Alpha Tauri ude i Q1. Det samme er Esteban Ocon, mere end 2½ sekund efter Fernando Alonso. Esteban Ocon havde problemer med gearskiftet.

Plads 16 til 20 blev

  1. Yuki Tsunoda
    17. Pierre Gasly
    18. Nicholas Latifi
    19. Esteban Ocon
    20. Alex Albon (ingen tid)
Travlt på Imola
Copyright Pirelli

Så gælder det Q2. Det forventes, at der kommer regn, så alle femten kørere i Q2 kommer på banen med det samme. Max Verstappen banker hurtigste tid ind i 1.18.793. Carlos Sainz sætter raceren i muren. Han er andenhurtigst, men taber den i sidste sving og rammer de våde kerbs. Nærkontakt med muren og rødt flag.

Det er heldigt den spanske kører lige har forlænget sin kontrakt med to år for Carlos laver alle de fejl som holdkammeraten ikke laver. Kevin Magnussen nåede at køre en p7 for meldingerne fra banen er, at det nu er begyndt at regne.

Der er 10.42 tilbage og Q2 genoptages klokken 17.50. Regnen er nu bekræftet. Publikum er den bedste indikator og paraplyerne slås op.

Valtteri Bottas
Copyright Alfa Romeo Racing

Der er ingen kørere som er kørt ud på banen efter pitten blev åbnet igen. Begge Mercedes er ude af Top 10. Haas melder ud, at de bliver i pitten resten af Q2. Aston Martin ser også ud til at have opgivet Q2, og det gør at Sebastian Vettel på p8 får sæsonens bedste kvalifikation indtil nu i år. Stroll er p15. Sebastian Vettel kører dog ud på banen med 2.31 tilbage.

Sebastian Vettel er ude på intermediates og får lidt intern data til Q3. Alonso, Bottas, Leclerc og Perez følger efter. Lewis Hamilton er kravlet ud af sin Mercedes og må opleve endnu et løb udenfor Top 10. George Russell kravler ud af sin bil med 10 sekunder tilbage. Hvornår har Mercedes sidst gennemført en kvalifikation med begge biler udenfor Top 10?

Plads 11 til 15 blev:

  1. George Russell
    12. Mick Schumacher
    13. Lewis Hamilton
    14. Guanyu Zhou
    15. Lance Stroll
George Russell
Copyright Mercedes AMG

At banen er båd viser Max Verstappen os, da han lige har en kort afkørsel i Q3. Med tre minutter kørt er Kevin Magnussen i muren. Ikke voldsomt, men nok til at der kommer rødt flag. Kevin får dog bakket bilen tilbage på banen og kan køre ind i pitten. Det er bagenden, der smutter rundt på den våde kerb i sving 11. Dejligt at se Haas-mekanikerne klappe af Kevin kommer tilbage på banen. Sessionen genstartes 18.18.

Trods Kevin skabte det røde flag, så er han på banen lige efter Fernando Alonso, da pitten åbnes igen. Alle ni biler er dog på banen med det samme. Alonso bummer dog sving 13. Begge McLaren kører hurtigste tider, men så kom Leclerc og bankede 1.28.778 ind. Max Verstappen kommer ind to hundrededele efter. Kevin Magnussen kører p3, men ryger tilbage på p4. Max Verstappen kører 1.27.999 og sætter pole position, men sænkede han farten, da han kørte forbi Valtteri Bottas, der holdt stille i græsset. Det giver dog endnu et rødt flag med 2.58 tilbage.

Kevin Magnussen sikrede sig karrierens bedste kvalifikation
Copyright Haas F1 Media

Et replay fra Max Verstappen kan man med stor tydelighed høre, at han bakker af da han kører forbi Bottas. Klokken 18.38 genstarter Q3 med 2.58 tilbage på klokken. Flere kørere har linet op i pitlanen. Max Verstappen holder forrest og Charles Leclerc er lige efter. Da pitten åbnes forsøger Charles at komme foran Max, der trækker til højre for at spærre.

Så er Lando Norris kørt i muren og femte røde flag i kvalifikationen. Med 0.38 sekunder tilbage bliver Q3 ikke genstartet. Dermed har Max Verstappen sikret sig pole position og starter forrest til sprintløbet i morgen.

Top 10 bliver således

  1. Max Verstappen
  2. Charles Leclerc
  3. Lando Norris
  4. Kevin Magnussen
  5. Fernando Alonso
  6. Daniel Ricciardo
  7. Sergio Perez
  8. Valtteri Bottas
  9. Sebastian Vettel
  10. Carlos Sainz (ingen tid i Q3)