Ruslands GP – Kval – Norris tog pole

Lando Norris Copyright McLaren Media

En meget regnfuld morgen og formiddag er overstået. Den store regn er stoppet og selv om det kostede FP3 livet, så ser det ud til kvalifikationen afvikles efter planen klokken 15.00 lokal tid. En ting er sikkert. Hverken Max Verstappen eller Charles Leclerc kommer til at starte løbet fra pole position.

Begge har fået gridstraffe pga nye  power units, så de er lettere handicappede i forhold til de to Mercedes-kørere og Sergio Perez i den anden Red Bull. Bilerne holder klar til at køre ud på banen og det forventes, at der som minimum vil blive brugt intermediates til første forsøg.

Bliver regnen væk, så vil banen blive kørt tør i løbet af sessionen, og der vil hurtigt komme en ideallinje rundt på banen. Pierre Gasly er første kører på banen, men alle kørerne kommer på banen på intermediates undtagen Fernando Alonso, der tager den på full wet.

Pierre Gasly er første kører, der sætter en tid i 1.51.519, men ingen tvivl om at den vil blive slået i løbet af Q1. Charles Leclercs første tid er 1.2 sekunder hurtigere end Pierre Gaslys. Tiderne falder til 1.49. Antonio Giovinazzi spinner rundt foran en Ferrari, men heldigvis sker der ikke noget alvorligt.

Ikke overraskende sætter de to Mercedes de hurtigste tider. Lewis Hamilton er helt nede i 1.46. Max Verstappen er kørt direkte i pit. Ingen tid sat, men heller ingen grund til at slide unødigt på materiellet, når han alligevel skal starte bagerst.

Med seks minutter tilbage er det de to Haas og Alfa Romeoer, der tager sig af de sidste placeringer i Q1. Generelt er der rigtig mange biler på banen og med fem minutter tilbage er det Sergio Perez, der kører hurtigste tid.

Max Verstappen
Copyright Red Bull Contentpool

TV-billederne viser, at der stadig kommer vand fra dækkene, men det er ikke fordi tiderne falder specielt. Kimi Raikkonen kører ind på p15 og skubber George Russell ned i knockoutzonen. Det lykkedes dog for George Russell at køre hurtigere. Lewis Hamilton kører lige hurtigste omgang i sidste forsøg, da han kører under 1.46.

Plads 16 til 20 bliver:

 1. Kimi Raikkonen
  17. Mick Schumacher
  18. Antonio Giovinazzi
  19. Nikita Mazepin
  20. Max Verstappen

Pierre Gasly er på ny første mand på banen. 14 af de 15 kørere er på banen. Kun Charles Leclerc er blevet i pitten. Han kan ikke opnå noget alligevel. Gasly kører 1.46.671 i første forsøg på banen, hvor et tørrere spor er på vej.

Lewis Hamiltons første tid er 1.46.096. Valtteri Bottas er kørt af i sving to, så ingen tid til ham med otte minutter tilbage. Det varer dog kun en omgang, så kører finnen sig ned i 1.45 og hurtigste tid. Tiderne falder fortsat, men Sergio Perez imponerer ikke ligefrem, mens Lewis Hamilton kører sig ned i 1.45.406.

Med fem minutter tilbage er de fem i knockoutzonen, Yuki Tsunoda, Daniel Ricciardo, George Russell, Nicholas Latifi (ingen tid) og Charles Leclerc (ingen tid). Lando Norris kører sig på p3 med fire minutter tilbage.

Yuki Tsunoda
Copyright Red Bull Contentpool

Nicholas Latifi er kommet ud på banen. Pierre Gasly skælder ud, da han mener en Williams kører i vejen. Pierre Gasly er helt nede på p9 med to minutter tilbage. Nicholas Latifi kører i pit uden at sætte en tid. Esteban Ocon kører sig ind på p5, Lewis Hamilton lører 1.45.129.

Daniel Ricciardo rykker op på p7 og det sender Sebastian Vettel ned på p10. George Russell kører endnu hurtigere og sender Sebastian Vettel ned på p11. En dybt skuffet Vettel på radioen råber no way, og Pierre Gaslys kropssprog i bilen viser tydeligt, at han ikke er tilfreds.

Plads 11 til 15 bliver:

 1. Sebastian Vettel
  12. Pierre Gasly
  13. Yuki Tsunoda
  14. Nicholas Latifi (ingen tid)
  15. Charles Leclerc (ingen tid)

Så er der kun de 12 minutter tilbage i Q3. Det store spørgsmål er om en eller flere kørere tør tage chancen på slicks. Det er set før at kørere kan overraske under svære betingelser. Nico Hulkenberg/Brasilien 2010 kan nævnes.

Med Pierre Gasly ude af Q3 er det i stedet Valtteri Bottas som er først på banen. Han efterfølges af Lewis Hamilton. Alle ti kørere er på banen. George Russell er sidste mand på banen. Bottas kører hurtigste tid, men slås sekunder senere af Lewis Hamilton i 1.44.050.

Lando Norris kører sig på p2. Sergio Perez kører markant langsommere end de andre kørere. George Russell tager chancen på slicks, og der skal masseres varme i dækkene . Ferrari trækker Carlos Sainz ind til slicks og de to McLaren får også softs på.

Carlos Sainz
Copyright Ferrari Media

Lewis Hamilton afbryder sit andet forsøg  og får slicks på bilen. Grunden til, at han kører i pit skyldes en forvingeudskiftning. Lewis crasher ind i pitten, hvor forvingen rammer muren.

Alle ti kørere er nu på banen, Lando Norris må køre forbi Lewis Hamilton i det lange sving 3. George Russell er nu begyndt at køre bedre tider på banen, men han rykker kun fire sekunder frem. Lewis beklager over varme i dækkene.

Carlos Sainz kører 1..42.510 som hurtigste tid. Lando Norris forbedrer tiden og kører 1.41.993. George Russell snupper p3. Lewis Hamilton ender på p4 på sine intermediatesdæk, mens man kan høre Lando Norris’ jubel over radioen.

Lewis Hamilton spinner ude på banen, hvilket ender med at koste ham et hvert forsøg på at slå tiden.

Top 10 i kvalifikationen blev:

 1. Lando Norris
 2. Carlos Sainz
 3. George Russell
 4. Lewis Hamilton
 5. Daniel Ricciardo
 6. Fernando Alonso
 7. Valtteri Bottas
 8. Lance Stroll
 9. Sergio Perez
 10. Esteban Ocon