Portugals GP – Kval –

Valtteri Bottas Copyright Mercedes AMG

Max Verstappen var hurtigst i lørdagens tidlige FP3 og det giver forhåbninger om en spændende kvalifikation. Det er kun den anden kvalifikation, der skal afvikles på banen, der kom ind i Formel 1 i oktober sidste år.

Lewis Hamilton kan med en pole position nå de magiske 100. Mercedes-køreren er i forvejen den suverænt bedste kvalifikationskører i historien, men Red Bulls Max Verstappen har vist sig hurtig igen i denne weekend.

De to Haas-kørere er de første kørere på banen. Nikita Mazepin har været sidst i alle træninger og det vil være en sejr, hvis han ikke slutter sidst på banen. Størstedelen af kørerne kommer dog på banen kort efter banen er blevet grøn. Kun Mercedes, Red Bull Racing og Alpine F1 er forblevet i pitten.

Efter fire minutter er de resterende biler på banen. Antonio Giovinazzi er første kører under 1.20, men der mangler en del tider og flere kørere bruger medium-dæk på banen. Det handler naturligvis om, at det ikke handler om at være hurtigst, men bare ikke at være blandt de sidste fem.

Daniel Ricciardo
Copyright McLaren Media

Carlos Sainz er hurtigst efter syv minutter foran både Valtteri Bottas og Max Verstappen. Lewis Hamilton er første kører under 1.19 i 1.18.726, men tiden kan blive slettet da tvbilleder viser alle fire hjul udover banegrænsen. Det bliver den kort efter og Bottas kører en 1.19.2. Lewis kører dog en 1.19.5 og burde være sikker på avancement til Q2.

Haas og Williams samt Yuki Tsunoda er de fem kørere, der ser ud til at forlade kvalifikationen. Sergio Perez spinner af banen, da han mister bagenden og må en tur igennem gruset for at komme tilbage på banen. Checo er dog treer på den samlede tid, så trods fejl burde han være sikker på at gå videre.

Med to minutter tilbage har banen forbedret sig meget. Lando Norris kører en 1.18.7 ind og er eneste godkendte tid under 1.19. Sebastian Vettel kører 5. bedste tid i sit sidste forsøg. George Russell kører sig ind på p12 og presser Lance Stroll ud af Q2. Esteban Ocon presser Daniel Ricciardo ud af Q2. 42 tusindedele er forskellen.

 1. Daniel Ricciardo
  17. Lance Stroll
  18. Nicholas Latifi
  19. Mick Schumacher
  20. Nikita Mazepin
Esteban Ocon skubber Daniel Ricciardo ud af Q2
Copyright Alpine Racing

Q2 er i gang. Nu skal der findes dæk til løbet søndag for Top 10 skal starte løbet på de dæk, som de kvalificerer sig på. Ret hurtigt kommer der biler på banen. Carlos Sainz er først på banen og kører en 1.19.560 i første forsøg. Charles Leclerc overgår tiden med det samme. Max Verstappen kører 1.19.099 med en tid sat på mediumdæk.

Valtteri Bottas kører en tid under 1.19 og er kortvarigt hurtigst indtil Lewis Hamilton på medium kører 1.17.968. Sebastian Vettel på soft skiller de to Red Bull-kørere. George Russell er en halv tiendedel fra Q3. Max Verstappen kører sig på p3. Carlos Sainz er den største overraskelse udenfor Top 10, men han har syv minutter til at forbedre sig.

George Russell
Copyright Williams Racing

Begge Ferrari og Alfa Romeo-kørere er de første ude til andet forsøg. Flere kørere er kommet på banen, men sjovt nok er Fernando Alonso p10 og George Russell p11 ikke kørt på banen endnu. Carlos Sainz kommer på p9, Esteban Ocon er blevet i pitten. Han har kørt sig op på p4.

Fernando Alonso og George Russell er på banen til et sidste forsøg. De er begge presset ud af top 10. Pierre Gasly forbedrer sig og er nu på p10 og i fare for at ryge ud af Q3. Carlos Sainz forbedrer sig. George Russell forbedrer sig, men mangler 57 tusindedele fra at ryge i Q3.

Yuki Tsunoda
Copyright Red Bull Contentpool

Så gælder det pole position og Lewis Hamilton ser uhyggelig skarp ud. Eneste kører under 1.18 i Q2 og det på mediumdæk. Nu skal alle ud på softdæk og her får vi det rigtige styrkeforhold at se. Skal det blive pole nummer 100.

Sebastian Vettels avancement til Q3 er første gang siden Seb kørte Ferrari i England sidste år. Pierre Gasly er første mand på banen, Lando Norris, de to Ferrari og to Mercedes er ude på banen med det samme.

Perez, Ocon og Verstappen har valgt at køre på banen med god afstand til de forankørende. Flere kørere er på dobbeltopvarmning.

Sebastian Vettel, Aston Martin AMR21
Copyright Aston Martin Racing

Max Verstappen er dog på med det samme. Esteban Ocon kører 1.19.482, Max Verstappen kører 1.18, men tiden bliver annulleret på grund af banegrænser. Valtteri Bottas kører 1.18.348 som hurtigste kører og Lewis Hamilton kører syv tusindedele langsommere.

Med seks minutter tilbage er banen helt tom. Charles Leclerc, Pierre Gasly og Carlos Sainz er de første kørere tilbage på banen.

Der er under fire minutter tilbage, da Lewis Hamilton kører tilbage på banen på medium. Næste hold kører ud med lidt over tre minutter tilbage, men Sebastian Vettel er stadig tilbage i pitten. Max Verstappen kører sig ind på p3. Sebastian Vettel har timet sit sidste forsøg til at kunne få lidt slipstream ned ad start/mål-langsiden.

Valtteri Bottas
Copyright Mercedes AMG

Valtteri Bottas snupper pole. Lewis Hamilton forbedrer sig ikke. Ingen af de to Mercedes forbedrer sig på deres mediumdæk. Carlos Sainz forbedrer sig og tager p5.

Startrækkefølgen til søndagens Grand Prix i top 10 bliver:

 1. Valtteri Bottas
 2. Lewis Hamilton
 3. Max Verstappen
 4. Sergio Perez
 5. Carlos Sainz
 6. Esteban Ocon
 7. Lando Norris
 8. Charles Leclerc
 9. Pierre Gasly
 10. Sebastian Vettel