Australiens GP Kval – Hamilton tog pole og banerekord

Albert Park Copyright Pirelli

Vi er klar til årets første kvalifikation. Lad os lige gennemgå reglerne for dem, som skulle have glemt dem. Der køres Q1, Q2 og Q3. Q1 varer 18 minutter og finder plads plads 16-20, tilsvarende Q2 er 15 minutter og finder plads 15-11. Q3 er 12 minutter lang og finder Top 10.

Vejret er godt og der er flere gode spørgsmål, der skal besvares i Q1. Vil Williams holde sig indenfor de 107% i Q1 og hvem bliver de resterende tabere i Q1?

Valtteri Bottas
Copyrihgt Mercedes AMG

De to første kørere på banen er Robert Kubica og Lando Norris. George Russell er tredje kører på banen. Norris’ første tid er 1.24.654. En tredjedel af feltet er nu på banen. Sebastian Vettel sætter en tid i 1.23.891, ikke prangende. Daniil Kvyat banker en 1.23.313 ind som hurtigste, men bliver slået Hamilton og Bottas. Bottas’ tid i 1.22.658.

Med ni minutter tilbage har hverken Haas’ kørerne eller Daniel Ricciardo sat en tid. Kevin laver en fejl på sin flyvende omgang og kører 16. bedste tid. Nu hænger han i en tynd tråd. Lewis Hamilton forbedrer tiden i 1.22.043.

Pierre Gasly røg overraskende ud i Q1
Copyright Red Bull Contentpool

Der bliver travlt på banen, der forbedrer sig og det betyder, at de fleste kørere skal ud til et sidste forsøg. Haas sender Kevin ud lige foran Sergio Perez og det kan nemt give en bøde for unsafe release. Alle kørere forbedrer sig.

Charles Leclerc kører hurtigste tid og Kevin Magnussen formår også at kvalificere. Stor ros til rookie-kørerne, der bortset fra George Russell som forventet, alle er gået videre.

 1. Lance Stroll
  17. Pierre Gasly
  18. Carlos Sainz
  19. George Russell
  20. Robert Kubica
Lance Stroll
Copyright McLaren Media

Q2 er i gang. Lewis Hamilton og de to Ferrari-kørere er de tre første kørere på banen. Lewis Hamilton er i trafik og må overhale flere kørere undervejs. Lewis kører 1.21.861, men den forbedrer Charles Leclerc i 1.21.739. Valtteri Bottas smadrer dog rekorden i 1.21.241. Kevin Magnussens første tid bliver 1.22.519.

Romain Grosjean laver en fejl i sving 15 og er på plads 11. Med seks minutter tilbage er det Grosjean, Kvyat. Albon, Giovinazzi og Norris på pladserne, der ikke avancerer til Q3.

De fleste kørere er nu på banen. Kevin Magnussen forbedrer sig men Lewis Hamilton smadrer omgangsrekorden med 1.21.014. Sergio Perez skubber begge Renault ud af Top 10. Lando Norris kører sig ind på plads ni.

 1. Nico Hulkenberg
  12. Daniel Ricciardo
  13. Alexander Albon
  14. Antonio Giovinazzi
  15. Daniil Kvyat
Sergio Perez
Copyright Racing Point F1 Team

Q3 er her hvor pole position findes. Hvor det tidligere handlede om ikke at være blandt de fem langsomste, så er det nu balls to the walls-omgange, der skal køres. Det er sprint, så de blødeste dæk og fuldt blus på alle kogeplader og jeg tør godt skrive, at banerekorden kommer ned i 1.20.

Kevin Magnussen er første kører på banen. Han kommer ud på brugte dæk. Otte af de ti kørere er på banen. Kun Kimi Raikkonen og Sergio Perez er blevet i pitten og det plejer at indikere et enkelt skud.

Valtteri Bottas kører lilla tider og banker banerekorden ned i 1.20.598.

Kevin Magnussen
Copyright Pirelli

Alle biler holder nu klar. Kevin Magnussen åbner runde to. Ni af de ti kørere er på banen. Max Verstappen kører på banen med under to minutter tilbage. Begge Mercedes-kørere forbedrer sig. Lewis Hamilton tager pole position i 1.20.486 og sænker banerekorden.

Top 10 blev:

 1. Lewis Hamilton
 2. Valtteri Bottas
 3. Sebastian Vettel
 4. Max Verstappen
 5. Charles Leclerc
 6. Romain Grosjean
 7. Kevin Magnussen
 8. Lando Norris
 9. Kimi Raikkonen
 10. Sergio Perez

I morgen finder vi så vinderen af Australiens Grand Prix. Husk løbet køres 6.10 på TV3 Plus og på Viaplay.