Østrigs GP – Bottas vinder underholdende løb

Valtteri Bottas Copyright Mercedes AMG

Endelig er vi klar til årets første løb. Næsten fire måneder er der gået siden Australiens Grand Prix blev aflyst, og vi har da fået lidt drama allerede før løbsstart. Lewis Hamilton har fået tre strafplaceringer for ikke at have løftet speederen, da Valtteri Bottas kørte af.

Nu er bilerne ude på deres formationsomgang og i top 10 er det kun Max Verstappen, der starter på mediumdækket. Det bliver også spændende om Max Verstappen kan tage sejren og lave et hattrick. Bottas vandt selv i 2017, da han tog en start så god, at Sebastian Vettel stadig kalder det for en tyvstart.

Bottas tager starten og Norris kommer forbi Verstappen i første sving. Max tager dog pladsen tilbage ind i sving 3 og Alex Albon gør sin bil utroligt bred foran Lewis Hamilton. Sergio Perez forsvarer sig hårdt mod Charles Leclerc.

Daniel Ricciardo
Copyright Renault F1 Team

På anden omgang har Kevin Magnussen kørt sig op på plads 13. Valtteri Bottas lægger hurtigt afstand til Max Verstappen og Alex Albon kører forbi Lando Norris. Lewis Hamilton er stadig på plads fem, men McLarens Lando Norris kan ikke forsvare sig mod Lewis Hamilton samtidig med DRS er kommet i brug.

Lewis Hamilton jagter nu Albon, men der er ingen tvivl om, at Alex ikke mener han skylder Lewis noget, slet ikke efter løbet i Brasilien sidste år. Kevin Magnussen har Antonio Giovinazzi efter sig, der dog ikke kan holde Daniil Kvyat bag sig.

Kvyat udnytter Honda-kræfterne og kører sig forbi Kevin Magnussen, som nu er 14’er. De to Williams ligger bagerst, men George Russell er i DRS på Romain Grosjean i den anden Haas.

Max Verstappen
Copyright Red Bull Contentpool

Lewis Hamilton laver en flot DRS-overhaling på Alex Albon på vej mod sving 4. En uheldig udgang fra Red Bull-køreren giver Hamilton en bedre udgangshastighed. Daniel Ricciardo lægger pres på Sebastian Vettel, der kører med mediumdæk hvor Dani Ric kører på soft.

Top 10 er på omgang 10 Bot, Ver, Ham, Alb, Nor, Per, Lec, Sai, Str, Vet.

På omgang 11 kører Max Verstappen pludselig langsomt. Hollænderen bander på radioen, der har problemer med gearkassen, der sætter bilen i antistall. Han kører i pit på omgang 12, men bilen er brudt ned. Skuffende for Max Verstappen og Red Bull Racing. Da Bottas vandt i 2017, der udgik Max Verstappen også tidligt.

Lance Stroll, Sebastian Vettel og Daniel Ricciardo ligger nu i et langt tog. Kevin Magnussen er nu 13’er igen og har kørt sig ud af DRS fra Antonio Giovinazzi. På omgang 18 vil Daniel Ricciardos Renault ikke længere og han humper sig i pit. Kimi Raikkonen kører sig forbi Antonio Giovinazzi, der ikke ligefrem gør livet svært for Kimi.

Lance Stroll
Copyright Racing Point

Sebastian Vettel kører forbi Lance Stroll, som virker til at have problemer med motoren.

Top 10 op omgang 20 er Bot, Ham, Alb, Nor, Per, Lec, Sai, Vet, Gas, Kvy

Esteban Ocon er nu helt oppe i gearkassen på Kevin Magnussen. Romain Grosjean kører af banen, imens Lance Stroll kører direkte i garagen. Det koster en brønd i Gambia, men det er ingenting i forhold til skuffelsen hos Lance Stroll.

Dermed er en Honda, en Renault og en Mercedes-motor udgået.

Ferrari forsøger at lave en dummy ved at kalde Ferraris Charles Leclerc i pit.

Stroll er udgået med en sensorfejl får vi at høre over en radiomeddelelse til Sergio Perez.

Nicholas Latifi
Copyright Williams Racing

Kevin er en tredjedel inde i løbet på plads 11. TV-billederne så det ikke, men Romain Grosjean er gået i pit efter sit spin i sving 4 og er kommet ud på hard, nu en omgang efter de førende.

Afstanden mellem Lewis Hamilton og Valtteri Bottas er nu nede på 3.5 sekunder. På vej mod sving 3 får Kevins Haas et mekanisk problem. Ocon overhaler med høj fart, Kevin har svært ved at bremse ned og spinner bilen i afkørselarealet, hvor efter han udgår. Bremserne var årsagen.

Safety Car kommer på banen og straks søger de forreste i pit. Begge Mercedes ind efter hinanden. Perez og Norris er tæt på at ramme hinanden i pitten. Bottas, Hamilton og Norris kommer ud på hard. Perez kommer ud på medium.

Lewis Hamilton
Copyright Pirelli

Med Kevin ude har alle fire motorfabrikanter mistet en bil. Alle biler på banen har været i pit, men George Russell har udnyttet muligheden bedst og ligger nu 13’er i en Williams.

Top 10 på omgang 30 er Bot, Ham, Alb, Nor, Per, Lec, Sai, Vet, Gas, Kvy

På omgang 31 er løbet frit igen. Carlos Sainz lægger pres på Leclerc, men Sebastian Vettel prøver at komme indenom og med låste dæk ender Sebastian med at spinne rundt. Vettel er dog tilbage i løbet, men han er røget ned på plads 15 af de 16 kørere, der stadig er tilbage i løbet.

Valtteri Bottas trykker på og kører hurtigste omgange i et forsøg på at komme ud af DRS-afstand. Sergio Perez på medium kommer forbi Lando Norris på hard ned i sving 4. Lewis vil gerne overhale Valtteri Bottas, men han får ikke lov til at udnytte motoren fuldt ud.

Carlos Sainz, McLaren MCL35
Copyright McLaren Media

Mere end halvvejs inde i løbet ligger George Russell under to sekunder fra den pointgivende 10. plads.

Top 10 på omgang 40 er Bot, Ham, Alb, Per, Nor, Lec, Sai, Gas, Kvy, Oco

Bottas får en besked, der starter med urgent. Hamilton presser på og er knap 5 tiendedele efter Bottas. Begge Mercedes-kørere får at vide, at der er sensorproblemer på begge biler, så begge kørere skal blive væk fra banens kerbs. Med det samme kommer der et par ekstra tiendedeles afstand imellem de to biler.

”Valtteri, this is James.” Kom på radioen. Det handler om gearkasseproblemer på begge biler, og også Lewis Hamilton får beskeden.

George Russell
Copyright Williams Racing

Vettel er nede på plads 14 og er nu efter George Russell, der er blevet overhalet af Kimi Raikkonen.

Ocon er nu tæt på Daniil Kvyat.

Top 10 på omgang 50 er Bot, Ham, Alb, Per, Nor, Lec, Sai, Gas, Kvy, Oco

Romain Grosjean kører igen af banen og er på vej ind i pit for at udgå. Ude på banen udgår George Russell og han holder så dårligt, at der igen kommer safety car på banen. Albon er hurtig og han skynder sig i pit. Charles Leclerc og Lando Norris kører også i pit. Kimi Raikkonen og Sebastian Vettel går også i pit, men hverken de to Mercedes eller Sergio Perez er kørt i pit og dermed er de alvorligt handicappet, når løbet bliver givet frit igen.

Lewis Hamilton foran Alex Albon
Copyright Mercedes AMG

På omgang 55 bliver løbet givet frit igen. Valtteri Bottas giver gas, men der går kun sekunder før der igen er safety car. Kimi Raikkonens forhjulsophæng knækker og taber dækket og straks er der safetycar igen.

Dermed er vi nede på 13 biler med 14 biler tilbage med Nicholas Latifi på plads 12.

Top 10 på omgang 60 er Bot, Ham, Alb, Per, Nor, Lec, Gas, Sai, Oco, Kvy

Alex Albon kom åbenbart forbi Sergio Perez, da safety car kom på banen igen og Sergio Perez spørger om det er korrekt.

Da løbet bliver givet frit er Alexander Albon i angreb med det samme. Hamilton og Albon rammer dog hinanden i sving 4, da Lewis rammer Albons dæk og sender thai/briten i gruset. Lidt skuffende kan hverken Lando Norris, Charles Leclerc eller Carlos Sainz kan køre sig tættere på Sergio Perez på den sidste podieplads.

Charles Leclerc
Copyright Ferrari Media

Charles Leclerc kører uden om Lando Norris ind i sving fire og nu er der kun Perez foran podiet. Leclerc kører hurtigste omgang og det kan give bonuspointet for hurtigste omgang. Charles Leclerc dykker på Perez ind i sving 3 og kommer forbi. Dermed er der en Ferrari på podiet, imens Lewis Hamilton får en tidsstraf på fem sekunder.

Kampen om plads fem er hård mellem de to McLaren-kørere, hvor Sainz næsten får taget pladsen fra Norris. Lewis Hamilton hurtigste omgang trods meldinger om sensorproblemer, gearkasseproblemer, vibrationer og at han skulle holde sig fra kerbs. Kort efter kører Bottas hurtigste omgang.

Lando Norris, McLaren MCL35
Copyright McLaren Media

Sergio Perez får fem strafsekunder for at køre for stærkt i pitten, og kort efter mister han plads fire, da Norris skubber sig forbi Perez på samme måde som Verstappen gjorde det på Leclerc sidste år.

Daniil Kvyat udgår med et punkteret dæk på sidste omgang. Norris kører hurtigste omgang på sidste omgang og tager bonuspointet og samtidig kommer han indenfor fem sekunder af Lewis Hamilton og snupper den sidste podieplads.

Valtteri Bottas tager det ternede flag og åbner sæsonen med en sejr ligesom han gjorde i 2019. Dagens kører bliver Alex Albon. Carlos Sainz smutter også forbi Sergio Perez på sidste omgang.

Valtteri Bottas
Copyright Mercedes AMG

Resultatet af løbet blev:

 1. Valtteri Bottas
 2. Charles Leclerc
 3. Lando Norris
 4. Lewis Hamilton
 5. Carlos Sainz
 6. Sergio Perez
 7. Pierre Gasly
 8. Esteban Ocon
 9. Antonio Giovinazzi
 10. Sebastian Vettel
 11. Nicholas Latifi
 12. Kvyat (DNF)
 13. Albon (DNF)
 14. Raikkonen (DNF)
 15. Russell (DNF)
 16. Grosjean (DNF)
 17. Kevin Magnussen (DNF)
 18. Lance Stroll (DNF)
 19. Daniel Ricciardo (DNF)
 20. Max Verstappen

Om en uge går det løs igen på samme bane.