Qatars GP – Sprint – Piastri-sejr men Max tager VM

Max Verstappen tog sit tredje verdensmesterskab i Qatar sprintløbet Copyright Red Bull Contentpool

Der skulle gå meget galt lørdag, hvis Max Verstappen ikke skulle tage sit tredje VM, og vi skulle ikke langt ind i løbet før det stod fast, at Max Verstappen ville blive verdensmester efter sprintløbet. Fokus var på Max, men Oscar Piastri løb med en næsten lights-to-flag sejr.

Gridden var en kombination af soft og medium-dæk, og det skulle få betydning for løbet. De to forreste startende, de to McLaren-kørere, var begge på medium. George Russell var på soft. Om det var dækforskellen der gjorde, at Lando Norris bummede starten skal være usagt. Lando Norris nævner det ikke i McLarens pressemeddelelse.

Oscar Piastri tog starten, mens Lando Norris faldt ned på p6.
Copyright Pirelli

Løbet nåede dårligt at komme i gang før det blev neutraliseret. Liam Lawson uden for sporet skøjtede i gruset i sving 2. Losail er generelt en bane bygget til motorcykler, så der er grus, og det sad Liam fast i. Det gav en safety car, der dog var hurtigt overstået.

Ved første genstart tager George Russell føringen fra Oscar Piastri, men kort efter kommer der safety car igen. Logan Sargeant kører i gruset i sving 10, og det tager et par omgange før løbet gives fri igen.

George Russell udnytter Oscar Piastris uerfarenhed og tager genstarten med stor margin. Carlos Sainz angriber Piastri. Der bliver byttet rundt mellem et par kørere, og Max bruger DRS til at komme forbi begge Ferrarier.

De to Ferrarier var foran Lando Norris indtil dækkene begyndte at give op
Copyright Ferrari Media

Top 10 på omgang 10 af 19 er Rus, Pia, Ver, Sai, Lec, Nor, Alo, Oco, Hul og Per.

Forskellen på Soft og Medium kommer nu til syne, og kombineret med DRS begynder overhalingerne igen at komme. Lewis Hamilton snupper Pierre Gasly, Oscar Piastri snupper George Russell og tager føringen tilbage. Lando Norris forbi Charles Leclerc.

Så kommer det VM-afgørende øjeblik. En trekamp mellem Ocon, Hulkenberg og Perez ender galt. Esteban rammer Nicos forvinge og glider over i Sergio Perez. Alle ender i gruset, safety car kommer på banen igen, og Nico Hulkenberg lunter i pit og udgår.

Med Sergio Perez ude, er Max Verstappen verdensmester. Det var han i forvejen i kraft af sin placering på banen i forhold til mexicaneren, men potentielt kunne alt ske endnu. George Russell kalder pitten og vil have nye soft. De afviser ham for så er der ingen chance for point.

Zhou Guanyu foran Kevin Magnussen
Copyright Alfa Romeo Racing

Lance Stroll, Guanyo Zhou og Kevin Magnussen går i pit og skifter til soft til den afgørende sprint. Ved den efterfølgende genstart er soft-kørerne tilbage for en kort periode. Leclerc kommer forbi Norris, Gasly tager Hamilton, mens Max Verstappen tager p2 fra George Russell. Max Verstappen presser hurtigste omgang ned i 1.25.945.

Der går dog ikke lang tid før pendulet svinger tilbage til medium-kørerne. Lando Norris tager begge Ferrarier, mens Lewis Hamilton tager pladsen tilbage fra Pierre Gasly. Eller retttere Pierre kører bredt, så Lewis kører bare forbi.

Max fortsætter sin jagt på Oscar Piastri. Han er verdensmester, så nu skal det krones med en sejr. 1.25.604 lyder hurtigste omgang på. Lewis Hamilton kører forbi Fernando Alonso. Forskellen på dæk viser sig stadig til sidst.

Fernando Alonso foran Nico Hulkenberg og Pierre Gasly
Copyright Aston Martin Racing

Lando Norris tager sidste podieplads fra George Russell, Lewis Hamilton kommer forbi begge Ferrarier og Alex Albon tager det sidste point fra Fernando Alonso.

Max Verstappen må strække våben til Oscar Piastri, der vinder for McLaren. Til gengæld er han verdensmester og så er sejren kun en biting. På turen tilbage til pitten lykønskes han af teamet og kommer selv med en takketale, hvor alle Red Bull-arbejdere får en tak.

Her kan du se højdepunkterne fra sprintløbet.

Oscar Piastri tager sin første sejr i Formel 1 og er så rolig i sin jubel, at man næsten tvivler på, at han har opdaget at han rent faktisk vandt. Alt fokus retter sig dog mod Max Verstappen, da de kommer i pitten.

FIA Præsident Mohammed ben Sulayem lykønsker Max med det tredje verdensmesterskab og giver Max “trofæet” for andenpladsen. Formel 1-chef Stefano Domenicali lykønsker Oscar Piastri med sejren, og da Lando Norris får sit trofæ for tredjepladsen, så står både Stefano og Mohammed ved hans side.

Qatar 2023 – Sprint