Kinas GP – Kval: Bottas tager pole

Lewis Hamilton og Valtteri Bottas Copyright Mercedes AMG

Kvalifikationen skal til at starte og allerede nu ligger det fast, at Williams ikke ender på den sidste startplads. Alexander Albons voldsomme uheld i de døende minutter af FP3 sikrer, at den plads har han sat sit navn på, da STR14-raceren ikke kunne nås at blive genopbygget på de to timer mellem FP3 og kvalifikation.

Derfor skal vi kun finde de fire langsomste i Q1 og selv om Williams er sikre favoritter her, så kan Haas godt ligne en kandidat til plads 16 og 17.

Robert Kubica er første kører på banen, George Russell er den næste. Robert Kubica beklager sig over overstyring. Begge Ferrarier er på banen med Charles Leclerc forrest og nu begynder flere kørere at køre på banen. Begge Mercedes og Alfa Romeo er på banen. Kevin Magnussen er også på banen og de har noget at skulle bevise hos Haas. Næsten alle biler er på banen. Kun Pierre Gasly holder stadig i pitten og naturligvis Albon.

Alexander Albon smadrede sin racer i FP3 og kom ikke til stat i kvalifikationen
Copyright Red Bull Contentpool

Sebastian Vettels første tid er 1.33.557. Leclerc kører 1.34.069. Tider som burde være gode nok til avancement til Q2, men nok ikke nok til at være de hurtigste i Q1. Begge Mercedes kører med det samme hurtigere og trods lidt grus i sving 16 kører han hurtigere end Vettel, mens Valtteri Bottas med det samme er nede i 1.32.658.

Max Verstappen kører sig ind på plads 3 i første forsøg. Pierre Gasly kører sig ind på plads 10, men otte tiendedele efter holdkammeraten. Med fem minutter tilbage ligger Kimi Raikkonen på plads 15 og Antonio Giovinazzi har slet ikke sat en tid.

Kevin Magnussen fører næste kvalrunde an og har dermed ingen biler foran sig. Giovinazzi kommer ikke ud og dermed starter han 19’er. Lance Stroll er på plads 16 men på banen for at køre sig i sikkerhed.

Kevin forbedrer sig ikke, men det gør de andre biler. Charles Leclerc kører en tid næsten på niveau med Valtteri Bottas.  Lando Norris er heldig og kommer videre på plads 15.

 1. Lance Stroll
  17. George Russell
  18. Robert Kubica
  19. Antonio Giovinazzi (ingen tid)
  20. Alexander Albon (ingen tid)
George Russell
Copyright Williams F1 Team

Selv om Q2 er startet, så er der ingen kørere der vil ud på banen. Ingen vil være første mand på banen. Efter knap tre minutter kører Sergio Perez ud som første mand, efterfulgt af de to Mercedes-racere og så begynder de ellers at komme. Tidsmæssigt skal der køres stærkt,  hvis man skal nå to forsøg.

Den naturlige Top 5 kører alle ud på mediumdækkene og det skyldes jo reglen, at det dæk hurtigste omgang sættes på i Q2 er det dæk Top 10 skal benytte søndag. Sergio Perez kører en tid i 1.33.559.

Hamilton er med det samme nede i 1.32, men så smadrer Bottas rekorden i 1.31.728 på mediumdæk. Det kan betyde en kvaltid i Q3 under 91 sekunder. Pierre Gasly kører sig op på plads 6, men mere end et halvt sekund efter Verstappen.

Kevin Magnussen kørte sig i Q3 med en forbedret tid i sidste forsøg
Copyright Haas F1 Media

Romain Grosjean har lavet en fejl i sving 1 og opgiver sin omgang. Han har et skud tilbage for at komme i Q3.

Med under fire minutter tilbage kører Valtteri Bottas ud på de blødeste dæk, Noget overraskende og Lewis Hamilton følger efter. Det kan være for at skrubbe det glatte af softdækkene. Max Verstappen kører også ud på banen sammen med Sebastian Vettel.

Ellers er alle de forventede kørere på banen. Kevin Magnussen forbedrer sig og nu er begge Haas i Q3. Begge Renaulter avancerer også.

 1. Daniil Kyvat
  12. Sergio Perez
  13. Kimi Raikkonen
  14. Carlos Sainz
  15. Lando Norris
Lando Norris kunne ikke køre sig i Q3
Copyright McLaren Media

Så er det nu Top 10 skal findes. Alle tider er nulstillet, ingen regler om startdæk til søndag. Nu er det flatout hurtigste mand, der skal findes og alle kørere på soft-dæk.

Ligesom i Q2 så er der ingen kørere, der har travlt med at komme på banen. Daniel Ricciardo er første mand på banen. Mercedes er igen hurtigere end Ferrari til at komme på banen. Kevin Magnussen er på banen lige efter Pierre Gasly.

Tvbillederne viser, at FIA præsident Jean Todt er gået fra Ferrari til Mercedes, hvor han overværer Q3 sammen med Toto Wolff.

Valtteri Bottas foran Daniel Ricciardo
Copyright Mercedes AMG

Kevin bremser markant på baglangsiden og lader alle andre biler end Romain Grosjean gå forbi. Om det handler om at give Romain Grosjean en god slipstrøm på de to langsider er for tidligt at sige.

Daniel Ricciardo kører 1.34. Lewis Hamilton kører 1.31.560. Bottas forbedrer tiden med syv tusindedele. Vettel, Verstappen og Leclerc skilles af en hundredel af et sekund. Begge Haas er kørt i pit uden at sætte en tid. Pierre Gasly er igen otte tiendedele efter Max Verstappen.

Nico Hulkenberg er tre tiendedele efter Pierre Gasly, så her er en lille duel mellem Renault og Honda.

Pierre Gasly kan se sin førstekører
Copyright Red Bull Contentpool

Med 2½ minut tilbage kører alle bilerne ud. Mercedes er forrest foran de to Renaulter. Charles Leclerc har kørt sig forbi de to Renaulter og er nu efter de to Mercedes-racere. Hamilton er første mand på sidste forsøg.

Lewis Hamilton kører 1.31.631 og dermed er Valtteri Bottas på pole position i tiden 1.31.547. Sebastian Vettel bliver 3’er foran Charles Leclerc. Daniel Ricciardo slår Nico Hulkenberg med fire tusindedele. Begge Haas kører direkte i pit uden at sætte en tid.

Videoklip viser en meget tosset Max Verstappen, der bliver overhalet af flere andre biler, hvilket samtidig ødelægger hans omgang.

Charles Leclerc
Copyright Pirelli

Top 10 blev:

 1. Valtteri Bottas
 2. Lewis Hamilton
 3. Sebastian Vettel
 4. Charles Leclerc
 5. Max Verstappen
 6. Pierre Gasly
 7. Daniel Ricciardo
 8. Nico Hulkenberg
 9. Kevin Magnussen
 10. Romain Grosjean

Det er dog først i morgen pointene uddeles. Har du lyst til at se løbet med ligesindede, så skulle der stadig være billetter til Ro’s Kino, hvor løbet vises på den store biografskærm.