FE: Voldsomt uheld gav Bird sejren

Sam Bird (GBR) Copyright Formula E

Et voldsomt uheld i den sidste del af løbet i weekendens andet løb i Diriyah, Saudi-Arabien sikrede den nye Jaguar sejren og rekorden som den eneste kører, der har vundet mindst et løb i en sæson.

Løb to var dog en noget andet omgang end løb et. De fire Mercedes-motoriserede biler, Venturi og Mercedes, startede bagerst efter et uheld for Edoardo Mortara i træningen sendte alle fire biler midlertidigt ud af løbet. Hvorfor var fejlen opstået og hvordan ville man løse den?

Tre biler kom til start, men missede kvalifikationen. Edoardo Mortaras bil kunne ikke nå at blive genopbygget. Faktisk var flere af de kørere, der startede løb et langt fremme helt nede i den bagerste halvdel, mens det forholdt sig omvendt med de andre. Således startede Robin Frijns på pole position foran Sergio Sette Camara. Alex Lynn havde fået tre strafplaceringer for at have været ansvarlig for det crash, der sendte Alex og Sam ud af fredagens løb.

Stoffel Vandoorne var blevet tildelt en 10-sekunders stop’n’go-straf for udskiftning af power unit før løbet, så hans løb var ovre før det kom i gang. Robin Frijns tog starten og Sam Bird var hurtig til at tage andenpladsen fra Sergio Sette Camara. De tre trak fra de andre og føringen byttede i starten kun plads, da Robin Frijns tog sit attack mode.

Det bragte Sam Bird foran, men Frijns tog pladsen med sit ekstra power boost. Bird og Frijns var spektakulære oppe i front. Længere nede i feltet var der gode kampe og de to Techeetah-biler kørte sig op igennem feltet.

Løbet blev neutraliseret, da Pascal Wehrlein skubbede Jake Dennis i muren. Da løbet blev genstartet fortsatte kampen i front. Antonio Felix da Costa angreb Sam Bird, men overhalingsforsøget mislykkedes, så i stedet gik Jean-Eric Vergne forbi. Dog ikke uden kamp, så de to ramte hinanden, men JEV kom forbi.

TV-billederne viste senere Maximiliian Gunther tage Tom Blomqvist ud af løbet. Hvad de ikke viste var et uheld mellem Mitch Evans og Alex Lynn. Lynn prøvede at gå på ydersiden af Mitch Evans, men endte med at køre over baghjulet på Jaguar-køreren.

Som da Mark Webber tog en flyvetur over Heikki Kovalianens Caterham i Valencia 2010, så fik Alex Lynn også en flyvetur og fløj i høj fart og kurerede på styrtbøjlen ud i afkørselsarealet.

Sam Bird havde inden den episode overhalet Robin Frijns, da safety car kom på banen. Det neutraliserer løbet og ingen kørere kan tage deres attack mode i den periode. Netop den detalje skulle få betydning for resultatet efter løbets afslutning. Efter et par omgange bag safety car blev det røde flag brugt.

Med under tre minutter tilbage af løbet endte Sam Bird som vinder foran Robin Frijns og Jean-Eric Vergne. Timer efter podieafslutningen blev flere kørere dog straffet for ikke at have taget deres andet attack mode, hvilket ikke var muligt på grund af safety car-perioden og det efterfølgende røde flag.

Det gav i stedet 24 sekunders tidsstraffe, hvilket for eksempel sendte Jean-Eric Vergne helt ned til plads 12. Heldigvis skulle pokalen kun rykkes over til den anden side af garagen, da regerende FE-mester Antonio Felix da Costa overtog tredjepladsen.

Alex Lynn kom på hospitalet efter sit uheld. Han er nu udskrevet og har det godt.

Plads Kører Team Afstand
1 Sam Bird Jaguar Racing 39m50.836s
2 Robin Frijns Envision Virgin Racing 2.194s
3 Antonio Felix da Costa DS Techeetah 6.900s
4 Sergio Sette Camara Dragon Penske Autosport 12.817s
5 Nico Muller Dragon Penske Autosport 13.924s
6 Oliver Turvey NIO 333 15.523s
7 Oliver Rowland Nissan e.dams 16.389s
8 Lucas di Grassi Audi 20.612s
9 Nyck de Vries Mercedes 22.482s
10 Pascal Wehrlein Porsche 25.395s
11 Andre Lotterer Porsche 27.257s
12 Jean-Eric Vergne DS Techeetah 28.846s
13 Stoffel Vandoorne Mercedes 29.112s
14 Nick Cassidy Envision Virgin Racing 33.079s
15 Alexander Sims Mahindra Racing 43.885s
16 Norman Nato Venturi Racing 48.192s
17 Rene Rast Audi 1m06.254s
18 Tom Blomqvist NIO 333 1m09.508s
Sebastien Buemi Nissan e.dams Uheld
Maximilian Guenther BMW Andretti Uheld
Mitch Evans Jaguar Racing Uheld
Alex Lynn Mahindra Racing Uheld
Jake Dennis BMW Andretti Uheld
Edoardo Mortara Venturi Racing Kom ikke til start

Næste løb køres i april i Rom. Det kan ses på 6’eren, Eurosport og Discovery Plus.