F1 på vej til Saudi-Arabien

Qiddiya project Copyright Qiddiya

Formel E kom først, men Formel 1 kan være på vej til Saudi-Arabien og blive det tredje land i Mellemøsten, der får et F1-grand prix. Det siger rygterne i øjeblikket.

Om det bliver på en nydesignet bane i hovedstaden Ad Diriyah eller et helt nyt motorsportskompleks, som vil være noget helt unikt vides ikke. Formel E-banen er mere end en kilometer for kort til at leve op til minimumslængden i Formel 1.

Det lyder mere interessant med et nyt motorsportkompleks 40 km udenfor Riyadh. Komplekset går under navnet Qiddiya og blev annonceret af den saudiske Kronprins Mohammad bin Salman tilbage i juli 2017.

Hele 334 kvadratkilometer skulle komplekset komme til at strække sig over og  er mere at betegne som et multikompleks fremfor et decideret motorsportskompleks.

Blandt andet vil der komme en udgave af den amerikanske forlystelsespark Six Flags og så kan vi som danskere være lidt stolte over dette projekt, da det er Bjarne Ingels BIG-gruppe, der er inde over.

Formel 1 under en swimming pool vil være noget helt unikt.
Copyright Qiddiya

Selve motorsportsbanen vil blive noget helt unikt. Med en banelængde længere end Spa-Francorchamps og et baneforløb, der ifølge teaserbillederne kører under en glasbundet swimming pool, så ser det ud til at blive noget helt særligt.

Det vil dog ikke kunne lade sig gøre at færdiggøre projektet til 2021-sæsonen, men Liberty Media har brugt en del tid i januar og februar i år i Saudi-Arabien.

Menneskerettighedsorganisationer dog i fuld gang med at protestere over muligheden for et løb i et land, hvor hverken menneskerettigheder eller kvinders rettigheder står særlig højt på dagsordenen.

Landet er dog begyndt at åbne sig mere mod de vestlige værdier.

Om Bahrain har mulighed for at nedlægge veto mod et grand prix i Saudi-Arabien ved vi ikke, men Bahrain har nedlagt veto mod et grand prix i Qatar.