Det er sværere for kvinder

Jamie Chadwick Copyright W Series

Der er masser af kvinder i Formel 1, men ingen af dem sidder i et sæde i Formel 1. Det bliver der ikke lavet om på foreløbig. Oddsene er imod dem både i antal og i fysik. Om det kan lade sig gøre? Det ser svært ud.

Vi grinede af Carmen Jorda, da hun i sin tid sagde, at kvinder burde have deres eget Formel 1. Senere kom W Series til, en serie kun for kvinder, som ikke overlevede. Så kom FIA med deres F1 Academy, hvor bilen svarer til en F4, hvor W Series svarede til F3.

Det skulle gøre det mere attraktivt, til dels billigere, for kvinder at starte deres formelkarriere, hvor de kunne vise deres værd. Fem hold, 3 biler hver, 15 biler på en håndfuld baner, hvor nogle blev kørt i en Formel 1-weekend.

Fabienne Wohlwend (LIE), Marta Garcia (ESP), og Abbi Pulling (GBR)
Copyright W Series

Det er et farligt emne at snakke om, da motorsport som udgangspunkt er en allemandssport, men ligesom der er forskel på at løbe barfodet kontra affjedret i gummisko, så er der også en fysiologisk udfordring for de kvindelige racerkørere.

Sophia Flörsch er fast kører i FIA F3-serien, og hun leverer sjældent noget prangende. Tatiana Calderon nåede F2, men igen uden resultater der er værd at snakke om. Der er en grund til, at flere og flere kvinder vælger sportsvognsracing til fremfor formelracing.

Emnet er brandfarligt, men Max Verstappen blev spurgt og verdensmesteren svarede.

“Jeg mener, at hvis du kigger på procentdelen af mænd og kvinder i racing, så mener jeg, at allerede for mænds chance for at komme i Formel 1 er procenterne meget lave.”

Mikaela Ahlin-Kottulinsky (SWE) / Johan Kristoffersson (SWE), Rosberg X Racing deler bil i Extreme E. Også i denne klasse er kvinderne langsommere end mændene.
Copyright Extreme E

“Så naturligvis for kvinder, er det endne sværere fordi der er færre kvinder i kandidatpuljen.”

Kvinders fordel er opmærksomhed og sponsorer. De har adgang til sponsorer som mænd ikke har, men presset for at præstere er markant større fordi de biologisk er fysisk svagere end mænd, men samtidig vil der være et forventningspres som er markant større end mænd.

“Jeg mener den fysiske kører i F1 er noget stedet rigtig hård, men jeg tror det er noget man kan træne sig til, hvis man arbejdet hårdt for det – men det er naturligvis hårdere for en kvinde.”

“Men hvis du har nok talent, så ja, det er muligt.”

“Jeg tror ikke teamchefer er personer, der træffer deres beslutning om deres kørere på baggrund af deres køn. De siger ikke ‘Åh, vi vælger kun mænd’.”

Jamie Chadwick
Copyright Penske Entertainment

“Hvis der kommer en kvinde, der slår alt og alle, så naturligvis vil hun have chancen for at komme i Formel 1. Det er kun, at der er færre kvinder i sporten, og naturligvis er procenterne for at komme til tops, lavere.”

Indycar har flere gange haft indtil flere kvinder i serien, ingen af dem har dog kunne præstere på topmændenes niveau. Jamie Chadwick som er kvinden tættest på Indycar lige nu, kom med flere W Series-mesterskaber i bagagen, men er en backmarker i Indy NXT.