Colton Herta er et dilemma

Colton Herta vandt i Indiana Copyright Penske Entertainment

Den unge langhårede californier Colton Herta har længe været et spændende emne i USA. Michael Andretti ville have taget ham til Formel 1, hvis han havde kunne opkøbe Sauber-holdet. McLaren har vist deres interesse og givet ham en F1-test, og nu er Alpha Tauri også interesseret.

For Alpha Tauri handler det om Oscar Piastri og Pierre Gasly. Alpine har vist interesse i at hente Pierre Gasly og skabe et rent fransk hold, hvis de mister Oscar Piastri. Det gør de med stor sandsynlighed, det handler mere om kompensationen.

Colton Herta havde for andet år i træk kontakt med muren, men i år udgik han ikke. Copyright Penske Entertainment

Hvis Pierre Gasly frigives fra Alpha Tauri, så mangler der en kører, og her ser Red Bull store muligheder i den unge Indycar-kører. Der er dog et problem, og det er at Colton ikke har point nok til en superlicens. Det kræver 40 point og lige nu har han kun 32.

Der er forskellige måder at optjene point til superlicensen. En FP1 med mindst 100 kms kørsel giver et point. Der er bare ikke otte FP1 tilbage i Formel 1, når de næste to løb køres i Indycar-weekender i Portland og på Laguna Seca.

Pierre Gasly kan give amerikansk debut i Formel 1, hvis han rykker til Alpha Tauri.
Copyright Red Bull Contentpool

Det vil derfor kræve FIA giver dispensation, lidt ala Kimi Raikkonen, der kom i Formel 1 med tre løbs prøvetid på grund af sin manglende erfaring i biler.

Point til superlicensen optjenes med de tre bedste resultater fra de sidste fire sæsoner. De giver som sagt kun 32 point, men så er der lige CoVid-19, der giver mulighed for at tilføje et ekstra år i beregningen, så Colton Hertas Indy Lights-resultat i 2018 kan være tællende.

Umiddelbart er den ikke med kun otte biler i mesterskabet, men det kommer an på om det lave antal af biler kan kaldes for Force Majeure. Kan den det, så har Colton point nok til superlicensen med nogle FP1-træninger.

FIA har dog også lige de nuværende Formel 1-hold at kæmpe med. Flere har givet udtryk for, at hvis man tilsidesætter de normale pointregler for at få Colton Herta i Formel 1, så ser de ikke længere nogle grunde til at bruge millioner på deres juniorprogrammer i F2 og F3.

Oscar Piastri
Copyright Alpine F1 Team

De mange millioner som Alpine har betalt for Oscar Piastris vej til Formel 1 er et af stridspunkterne for retssagen mod Oscar Piastri.

Der er dog ingen tvivl om, at for amerikanerne vil en amerikansk kører, en frisk fyr som på mange måder er modsætningen til den pæne Josef Newgarden fra Penske, være interessant i en sæson med hele tre besøg i USA.