Azerb.’s GP – Endelig vandt Bottas

Valtteri Bottas Copyright Mercedes AMG

Det tog fire forsøg før Valtteri Bottas endelig kunne tage det sidste skridt op på præmieskamlen. En sjetteplads i første forsøg, en andenplads i andet forsøg og så den triste DNF sidste år med få omgange tilbage, da han punkterede på vragdele, muligvis fra Kevin Magnussens Haas. Søndag var der ingen tvivl om vinderen.

For selv om Lewis Hamilton ad flere omgange kom tæt på Valtteri Bottas, så var der ingen tvivl om sejrsherren. Så det handlede mere om, hvem der skulle besidde den sidste plads på podiet. Charles Leclerc, Sebastian Vettel eller Max Verstappen.

Baku
Copyright Pirelli
Det tætteste Lewis Hamilton var på føringen i løbet
Copyright Pirelli
Trængsel i Best of the Rest-gruppen
Copyright Red Bull Contentpool

Det endte med at blive Sebastian Vettel, der tog den sidste podieplads. Max Verstappen blev firer foran Charles Leclerc, der endte med at tage ’et hurtigste omgang’-pitstop sidst i løbet, da afstanden mellem kørerne var så stor.

En stor del af løbet blev præget af Pirellis sorte guld. Soft eller Medium. Der var ingen tvivl om, at Medium var dækket at have, selv om det tog længere tid at varme op. Det fandt Charles Leclerc ud af, da han som den eneste i Top 10 startede på Medium. Der kom derfor en del tidlige pitstop til Soft-starterne.

Trængsel i sidste del af feltet
Copyright Red Bull Contentpool
Kevin Magnussen
Copyright Pirelli
McLaren havde en god weekend med Lance Stroll her foran Carlos Sainz
Copyright McLaren Media

Episoder var der en del af. Den værste stod Daniel Ricciardo for. I et forsøg på at bremse sig forbi Daniel Ricciardo forbremsede han sig og spærrede samtidig vejen for Daniil Kvyat. Ingen af bilerne var dog beskadigede på dette tidspunkt, men Daniel smed Renaulten i bakgear og bakkede op i Toro Rosso-raceren. Løbets første to DNF.

Daniel undskyldte senere, men løbsstewards smed tre strafplaceringer og to strafpoint afsted til Renault-køreren, der dermed starter løbet i Barcelona med et handicap.

Romain Grosjean endte også med at udgå. Denne gang var det bremserne, der var skylden. Igen var dækkene hårde ved Haas eller er det i virkeligheden Haas’ chassis som ikke passer til dækkene?

Baku 2019 – Top 3
Copyright Mercedes AMG
Lykønskninger imellem holdkammerater
Copyright Mercedes AMG

Pierre Gasly udgik som den sidste kører. Det var gearkassen og ikke Honda-motoren, der var problemet, men det skabte en Virtual Safety Car-fase, der fik indflydelse på løbets resultat. Det gjorde Williams-teamet også. På sidste omgang var Lewis Hamilton nået i DRS-afstand på Valtteri Bottas, men kom hjælpen fra uventet kant.

George Russell skulle sættes endnu en omgang tilbage, og det gav Valtteri en DRS-mulighed, så han lige kunne trække sig ud af Lewis’ DRS.

Podiet i Baku. Sjældent har Sebastian Vettel set så glad ud for en tredjeplads
Copyright Pirelli
Sebastian Vettel hyggede sig på podiet
Copyright Pirelli

På mange måder var det et relativt udramatisk løb uden den store spænding, men der var masser af overhalinger og ser man et ordentligt komprimeret highlights program, så vil løbet vise sig at være ganske underholdende.

Hvad fik vi så ellers ud af weekenden? Kimi Raikkonen oplevede sin første diskvalifkation efter kvalifikationen lørdag. Han forvinge levede ikke op til det tekniske reglement om hvor meget vingen må flekse under en bestemt belastning. Kimis fleksede for meget og på en bane med så stor en langside, så kan det have hjulpet på topfarten.

Williams havde endnu et øvløb og ikke bare døjede teamet med ødelagte biler og manglende stumper. Teamchef Claire Williams måtte også ud og dementere, at Williams ikke var til salg efter holdet blev sat i forbindelse med et opkøb af F2-kører Nikita Mazepins far.

 

Næste gang starter den ”officielle” europæiske sæson. Det plejer at være her alle de store opdateringer ser dagens lys.

 

Resultatet fra søndagens løb blev:

Plads Kører Team Omg. Afstand
1 Valtteri Bottas Mercedes 51 1t31m52.942s
2 Lewis Hamilton Mercedes 51 1.524s
3 Sebastian Vettel Ferrari 51 11.739s
4 Max Verstappen Red Bull/Honda 51 17.493s
5 Charles Leclerc Ferrari 51 1m09.107s
6 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 51 1m16.416s
7 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 51 1m23.826s
8 Lando Norris McLaren/Renault 51 1m40.268s
9 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 51 1m43.816s
10 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 50 1 omg.
11 Alexander Albon Toro Rosso/Honda 50 1 omg.
12 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 50 1 omg.
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 50 1 omg.
14 Nico Hulkenberg Renault 50 1 omg.
15 George Russell Williams/Mercedes 49 2 omg.
16 Robert Kubica Williams/Mercedes 49 2 omg.
Pierre Gasly Red Bull/Honda 38 Udgået
Romain Grosjean Haas/Ferrari 38 Udgået
Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 33 Udgået
Daniel Ricciardo Renault 31 Udgået