Toscanas GP – Kval – Lewis tager ny pole

Lewis Hamilton Copyright Daimler Benz

Det blev Lewis Hamilton, der tog den første pole position på Mugello i Formel 1. Samtidig bliver han køreren med den nyeste banerekord i Formel 1.

Kvalifikationen til historiens første Toscanas Grand Prix er i gang. Valtteri Bottas har domineret de frie træninger, så han må være forhåndsfavorit til kvalifikationen, men Lewis Hamilton plejer at træde lidt hårdere på pedalen i kvalifikationen, og så er der lige Max Verstappen, der også har vist gode takter.

De to Williams-racere er de første kørere ude i Q1. George Russell sætter den første tid på banen og åbner så op for en større invasion af biler. Tiderne falder naturligt jo flere biler, der kommer på banen. Lance Strolls første tid er hurtigere end Sergio Perez. Lewis Hamilton og Valtteri Bottas banker begge 1.15-tider ind i første forsøg og de er stensikkert videre til Q2.

Daniel Ricciardo
Copyright Renault F1 Team

Sebastian Vettels første tid rækker kun til plads 10 og tyskeren ryger hurtigt længere ned jo flere biler, som kommer på banen. Charles Leclerc i den anden Ferrari kører sig ind i top 10, men banen forbedrer sig, så vi ved at der bliver travlhed på banen til sidst.

Med seks minutter tilbage er Monza-vinder Pierre Gasly nede på plads 16.

Med få minutter tilbage er der kun tre biler i pit. Bottas, Verstappen og Stroll. At Lewis Hamilton kører ud kan man undre sig over, men han kan prøve noget af til næste del af kvalifikationen. En kørerfejl for George Russell, der smider et hjulsæt i gruset kunne have endt Q1 med et gult flag.

Kevin Magnussen rykker op på plads 16, men ryger helt ned på plads 20. Vettel klarer sig lige akkurat videre på plads 15 i de døende sekunder og Pierre Gasly ryger ud på plads 16.

 1. Pierre Gasly
  17. Antonio Giovinazzi
  18. George Russell
  19. Nicholas Latifi
  20. Kevin Magnussen
Pierre Gasly
Copyright Red Bull Contentpool

Så gælder det Q2. Mercedes er de første på banen. Man skal lige huske, at Top 10-kørerne skal starte på det dæk de kvalificerer sig på til Q3, når løbet starter i morgen. Romain Grosjean er den eneste af de 15 kørere i Q2, som ikke er på banen.

Lewis Hamilton smider en 1.15.309 ind i første forsøg og den kan Bottas ikke matche, der er 13 tusindedele langsommere. Max Verstappen er faktisk tæt på Bottas, under to tiendedele fra Lewis Hamilton.

Renaulterne viser god fart og har begge biler i Top 10. Romain Grosjean er eneste kører på en fluvende omgang med otte minutter tilbage. Han kører sig ind på plads 14, imellem Sebastian Vettel og Kimi Raikkonen. TV-billederne viser, at Lance Stroll kører ud i fast lane foran Max Verstappen i det som kan kaldes en unsafe release.

Med under fire minutter tilbage er der godt gang i den ude op banen. Charles Leclerc er med to minutter tilbage på plads syv. Kimi Raikkonen sender Vettel og Grosjean en plads tilbage og Carlos Sainz skubber Lando Norris ned på plads 11.

 1. Lando Norris
  12. Daniil Kvyat
  13. Kimi Raikkonen
  14. Sebastian Vettel
  15. Romaiin Grosjean

Landos løbsingeniør beklager overfor Lando, at han røg ud, men en overskudsagtig Lando svarer bare No worries. Der er en grund til, at de er så glade for den unge brite hos McLaren.

Lando Norris
Copyright McLaren Media

Carlos Sainz er første mand på banen i Q3. De første otte kørere kører ud med det samme, mens Esteban Ocon og Sergio Perez bliver i pitten. Det kan tyde på manglende friske dæk. Med en tid på 1.15.309 for Lewis i Q2 så er det ikke urealistisk at forestille sig en 1.14-pole tid.

Lewis Hamilton kører 1.15.144 i første forsøg, Bottas lidt efter og Verstappen 4 tiendedele efter Lewis.

Sergio Perez har været alene på banen og kører sig op på plads fem foran Lance Stroll.

Med fire minutter tilbage starter sidste kvalifikationsrunde. Lewis Hamilton Er forrest på banen med Max Verstappen efter sig. Esteban Ocon er også ude til sit ene forsøg i Q3. Lewis Hamilton forbedrer sig ikke, Charles Leclerc forbedrer sig og rykker op på plads fem. Esteban Ocon spinner rundt på banen.

Sebastian Vettel
Copyright Ferrari media

Top 10 blev

 1. Lewis Hamilton
 2. Valtteri Bottas
 3. Max Verstappen
 4. Alexander Albon
 5. Charles Leclerc
 6. Sergio Perez
 7. Lance Stroll
 8. Daniel Ricciardo
 9. Carlos Sainz
 10. Esteban Ocon

Så husker vi, at Sergio Perez og Lance Stroll bytter plads på grund af mexicanerens placeringsstraf efter episoden med Kimi Raikkonen i fredagens FP2.

Kvalifikationsresultat Toscanas GP
Fra F1