Spaniens GP – Kval – Ny pole til Max

Max Verstappen på pole Copyright Red Bull Contentpool

Det blev en underholdende kvalifiktion, hvor der røg favoritter ud i både Q1 og Q2. I Q3 sikrede Max Verstappen sig ikke overraskende pole position, men det var foran Carlos Sainz og overraskelsen Lando Norris.

Før Top 3 blev sikret skulle vi lige igennem Q1 og Q2. Der var lidt småregn over banen, som stoppede men efterlod banen i halvsvære betingelser, specielt i den tredje sektor. Yuki Tsunoda havde en kæmpe bremsefejl allerede før sin flyvende omgang. TV-billederne viste Valtteri Bottas glide af banen og kort efter kom der rødt flag.

Finnen kom dog tilbage på banen og det virkede forhastet. Under det røde flag så vi klip fra flere kørere bl.a. Fernando Alonso der overstyrede ud af banens sidste sving og ødelagde en del af bunden på Aston Martin-raceren. Alex Albon havde også en afkørsel, men kunne også selv komme tilbage på banen.

Kevin Magnussen
Copyright Pirelli

Kort inden det røde flag havde Nico Hulkenberg ellers sat hurtigste omgang, men tiden blev annulleret, da det viste sig, at han havde været marginalt over banegrænsen. Da banen blev grøn igen lå de to Ferrarier efter hinanden. Pierre Gasly skulle til at køre ud på en flyvende omgang, men blev overhalet af Charles Leclerc og kom godt og grundigt i vejen for Carlos Sainz.

Til franskmandens held, så vil eventuelle strafpoint ikke give karantæne, da flere af de tidligere strafpoint er blevet fjernet efter Pierre overlevede uden straf frem til maj måned. Nyck de Vries skøjtede af i sving 11, kom tilbage på banen og spurgte pitten, hvad han gjorde forkert.

George Russell har generelt ikke været glad for sine dæk i hverken Monaco eller Spanien. Også i Q1 beklagede briten sig. Det gjorde Oscar Piastri, da han kørte p2 i Q1. Med seks minutter tilbage var Charles Leclerc på p16, og da han kørte i pit blev han kaldt til vægtkontrol.

Så Monegaskeren havde ikke meget tid til at sætte en tid, så han kunne komme i Q2. Sergio Perez var også i farezonen, mens de to Haas lige var indenfor Q2. Kevin kunne dog ikke holde sin Q2-plads da Sergio Perez sendte ham ud. Da alle kørere havde sat deres sidste tid, så var de fem sidste pladser til løbet sat.

Bot, Mag, Alb, Lec, Sar

Charles Leclerc
Copyright Ferrari

Jeps Charles Leclerc ude og helt nede på p19. Sergio Perez kom lige videre på p15. Max Verstappen smed en 1.12.760 i banken på første omgang i Q2. Sergio Perez var lige under et sekund efter og Carlos Sainz var lige over sekundet på de næste to pladser. Total Max dominans?

Nej selv om Max sænkede tiden til 1.12.615, så forbedrede banen sig kraftigt. Lewis Hamilton afbrød to omgange, men på omgang tre kørte han sig på p2. Med få minutter tilbage var der igen kraftig trafik på banen. TV-billederne viste Lewis Hamilton ude på banen, og det lignede vitterlig den klassiske slipstrøm-rolle til George Russell, der ikke var klar til Q3.

Det viste sig dog, at George Russell og Lewis Hamilton faktisk var i kamp, og George trak ind i Lewis. Sergio Perez kørte også af, men der kom ikke nogle gule flag på tv, selv om han var i gruset.

Nico Hulkenberg i sin Haas kørte overraskende p4, men igen forbedrede banen sig. Det var bare ikke nok for Sergio Perez og George Russell, der røg ud i Q2.

Pladserne 11 til 15 blev Per, Rus, Zho, Dev, Tsu.

Max Verstappen på pole foran Carlos Sainz og Lando Norris
Copyright Red Bull Contentpool

Q3 sad der igen Max Verstappen på. Verdensmesterens første tid var 1.12.272. Lewis Hamilton kørte 1.13.196 som p2. Fernando Alonso og Nico Hulkenberg var de eneste, der ikke havde sat en tid med seks minutter tilbage, men Nico Hulkenberg kørte ud på banen, hvor han var helt alene.

Du kan se højdepunkter fra kvalifikationen her.

P3 små 33 tusindedele fra Lewis Hamilton, der stadig var p2, men herefter kom alle kørerne på banen. Fernando Alonso og Carlos Sainz blev klappet rundt på deres opvarmningsomgang, og det virkede for Ferrari-køreren, der snuppede p2 fra Lewis Hamilton.

Tiderne blev igen forbedret og da det ternede flag faldt var det med Lando Norris på en overraskende p3. McLaren-køreren havde overskud til at joke med, at han ikke ville tage Carlos’ spotlight på hjemmebanen, da han blev interviewet af Marc Gene efterfølgende. Det var Max Verstappens pole nummer 24.

Sådan ser resultatet af kvalifikationen ud inden eventuelle straffe er blevet uddelt.

Spaniens GP kval 2023