Ruslands GP – Kval – Fjerde pole i træk til Leclerc

Ruslands Grand Prix på Sochi 2019 Copyright Pirelli

Kvalifikationen til dette års russiske grand prix skal til at gå i gang. Ferrari har været stærke i træningerne og kan godt kaldes favoritter til pole position. Skulle Charles Leclerc tage pole position, så bliver det den fjerde i træk, men hvor meget har Mercedes holdt tilbage?

Ikke overraskende er det de to Williams-biler, der er de første på banen. De efterfølges af de to Ferrari-racere, der er meget tidligt på banen i forhold til normalt. Begge er ude på medium-dæk og mon ikke de går efter en hurtig omgang og så spare dækkene til senere.

Charles Leclercs første tid er 1.33.613. Kevin Magnussens første tid er under seks tiendedele fra Charles Leclerc og placerer ham på plads to, men de store drenge mangler at sætte en tid. Robert Kubica tager sig en snurretur i tredje sektor. Med ni minutter tilbage kommer Max Verstappen op på plads to med Lewis Hamilton som ny hurtigste mand.

Sebastian Vettel har trods to forsøg ikke formået at kvalificere sig til Q2 og da han er ved at køre sig sikkert ind i Q2, så taber Alexander Albon bagenden og sætter sin Red Bull i dækmuren og rødt flag kommer over banen. En skuffet Albon forlader banen og selv om han i forvejen kunne se frem til fem strafplaceringer, så var han ikke ude af Q1.

Det tvinger stensikkert Sebastian Vettel til at gå ud på softdæk for at være sikker på avancement. Daniil Kvyat kommer slet ikke på banen efter et Honda-problem i FP3. Sessionen genoptages 15.19 lokal tid og Sebastian Vettel er ude med det samme og på soft-dækkene.

Sebastian sætter bedste tid i 1.33.032 på de nye dæk. Toro Rossos Pierre Gasly er med et halvt minut tilbage manden på den triste 16. plads. At banen er blevet hurtigere ses på, at Kevin forbedrer sig med flere tiendedele. Kimi Raikkonen får den triste 16. plads, skubbet ud af Q2 af holdkommeraten Antonio Giovinazzi. Det er i sidste sving, at Kimi Raikkonen laver en fejl og det er grund til, at han ryger ud i Q1.

Plads 16 til 20 bliver dermed (før straffe) således

 1. Kimi Raikkonen
 2. George Russell
 3. Robert Kubica
 4. Alexander Albon
 5. Daniil Kvyat
Alex Albon (her i Toro Rosso-køredragt) røg ud i Q1 efter en kørefejl
Copyright Red Bull Contentpool

Q2 er i gang. Begge Mercedes er tidligt på banen Lewis Hamilton banker 1.33.134 ind i første forsøg. Kevin Magnussens første forsøg er ikke godt og med tre minutter tilbage i Q2 er både Kevin Magnussen og Romain Grosjean  på plads 11 og 12. Han laver dog en fejl og kører direkte i pit imens flere andre kørere forbedrer sig.

Romain Grosjean kører sig ind på plads seks og de to Ferrari-kørere er 1-2. Alle Q3-deltagere kommer til at starte på soft-dæk i søndagens løb. Det skyldes den lange langside, der vil få en medium-kører til at falde igennem feltet overfor soft-kørerne.

Plads 11 til 15 blev:

 1. Pierre Gasly
 2. Sergio Perez
 3. Antonio Giovinazzi
 4. Kevin Magnussen
 5. Lance Stroll
Kevin Magnussen i Sochi 2019
Copyright Haas F1 Media

Så skal Top 10 findes. Nu er det fuld fart, max. Power, en ekstra snoet elastik og alt, hvad der kan gøres for at få bilen til at køre hurtigst. Favorit til pole position må være Charles Leclerc og det vil være en skuffelse, hvis vi ikke ryger ned i 1.31-området.

De Renault-motoriserede biler er de første på banen i Q3. Alle ti biler kommer dog på banen stort set med det samme. Max Verstappen er sidste mand på banen og har fri bane foran sig. Den lange langside kan godt give nogle Monza-lignende tilstande, når kørerne skal ud til deres afsluttende forsøg.

Charles Leclerc kører hurtigste omgang i 1.31.801 med det samme og kører næsten fire tiendedele hurtigere end Sebastian Vettel på plads to. Det endda på en omgang uden slipstreaming. Alle ti kørere er i pit og venter kun på det rigtige tidspunkt.

Valtteri Bottas har lavet en fejl på sin omgang, hvor han nærmest drifter igennem et sving. Max Verstappen laver også en lille fejl ud af det sidste sving.

De fem ”bundkørere” er tidligt på banen. Favoritterne følger efter med Lewis Hamilton som sidste mand. Vettel er første topkører på sidste forsøg, men har ingen slipstreamingmuligheder. Det har Leclerc heller ikke, men han kører endnu hurtigere end tidligere. 1.31.628 kører han og kører sin fjerde pole positon hjem.

Lewis Hamilton kørte sig op på plads to, men ingen kunne røre Charles Leclerc
Copyright Mercedes AMG

Lewis Hamilton forbedrer sig så meget, at han med 13 tusindedele tager andenpladsen fra Sebastian Vettel. Bottas laver en kørerfejl på sin sidste omgang.

Top 10 blev:

 1. Charles Leclerc
 2. Lewis Hamilton
 3. Sebastian Vettel
 4. Max Verstappen
 5. Valtteri Bottas
 6. Carlos Sainz
 7. Nico Hulkenberg
 8. Lando Norris
 9. Romain Grosjean
 10. Daniel Ricciardo

Flere kørere har fået strafplaceringer for motorskifte, så den endelige grid kender vi først søndag.