Nye tider i Formel 1

Årets klassefoto Copyright Pirelli

Der er nye tider i Formel 1 i år. Vi kommer til at opleve et ændret weekendformat i år, hvor alle aktiviteter kommer til at foregå fra fredag til søndag.

Der er comeback til de to 90 minutters frie træninger FP1 og FP2 fredag. Der skal minimum være to timer mellem afslutningen på FP1 og starten på FP2. I 2021 var der kun to 60 minutters træninger fredag. To FP1 træninger i løbet af året er dedikeret til en rookiekører, oftest fra et holds juniorprogram.

Lørdag ligner sig selv med en fri træning af 60 minutter (FP3) og en kvalifikation som vi kender det med Q1, Q2 og Q3. Der skal være mindst to timer mellem afslutningen på FP3 og starten på kvalifikationen. Ofte har der været fire timer i USA på COTA-banen, da man har afviklet koncerter imellem de to sessioner.

Nikita Mazepin – pressekonferencer for kørerne forsvinder
Copyright Haas F1 Media

Søndag er den mest normale med løbets afvikling og halvanden time før løbsstart er der kørerparade.

Det er dog tiderne specielt, der ændrer sig, og specielt fredag får nye tider. Hele morgen og formiddag bruges på scrutineering af biler og mediebegivenheder. Torsdagens pit walk about og kørerpressekonferencer forsvinder, da torsdagen forsvinder ud af weekendformatet.

Fredagens teamchef pressekonference afvikles nu lørdag morgen, hvor seks hold skal stille med en repræsentant. De seks kan opdeles i to sessioner med tre repræsentanter. Kørerne derimod skal deltage i fanaktiviteter lørdag f.eks. autografskrivninger.

Det forventes at en almindelig løbsweekend kommer til at se sådan ud. Lokal tid, og ikke med hensyn til natløb eller skumringsløb.

Monacos første frie træninger køres nu fredag, ikke torsdag.
Copyright Red Bull Contentpool

Fredag:

9.00 Medie/scrutineering
13.00-14.30 FP1
17.00-18.30 FP2
19.00 Medie

Lørdag
9.00-10.30 Kører/fan aktiviteter, mindst 15 minutter per hold
12.00-13.00 FP3
15.00-16.00 Kvalifikation
17.00 Medie

Søndag
13.30 Kørerparade
15.00 løbsstart
18.00 Medie

Monaco er ikke længere speciel med træninger torsdag. De foregår nu fredag ligesom ved de andre grand prixer.

Skiftende hjelmbemalinger tillades ikke længere. Grundbasen af hjelmen skal være den samme.
Copyright Mercedes AMG

Hjelmreglen vender tilbage. Kørerens hjelms grundbase skal være den samme hele året. En speciel hjelmbemaling tillades, ligesåvel ved et holdskifte. Så ikke noget med vilde one-off bemalinger til hvert løb.

Årsagen til det ændrede forkortede/komprimerede weekendformat handler bl.a. om at holdene kan spare penge på hotelregninger, men også at give personnel mere fri, da weekenden starter en dag senere for alle.

Til gengæld giver kalenderen mulighed for op til 25 løb, så den kortere arbejdsuge betales af flere løb i kalenderen.