Nye dæk i 2026, ny dækleverandør fra 2025?

Pirellis dæk Copyright Ewert Foto

Pirelli har været eneleverandør af dæk i Formel 1 i mange år, men nu kommer der snart en ny udbudsrunde i Formel 1. Dækleveringen forventes at blive sendt i udbud til startlevering i 2025 for en treårig periode.

Pirelli er naturligvis interesserede i fortsat at levere dæk til Formel 1, der står med en yderligere udfordring i 2026, når det nye power unit-reglement træder i kraft. For de kommende power units vil have markant mere torque da en langt større del af energien vil være elektrisk.

Så  der skal laves nogle dæk, som kan holde til de markant flere kræfter, som vil være til rådighed ligeså snart speederen trædes i bund. Lige nu menes fordelingen mellem el og motor at være 20/80, men fra 2026 er fordelingen tættere på 50/50.

Det nye dækudbud kan åbne for Michelin, måske Hankook, som potentielle dækleverandører i fremtiden. Michelin sagde i sin tid nej, da Formel 1 ikke kørte på lavprofildæk, som er der hvor deres force var. Nu er lavprofildækket indført og det kan måske vække deres interesse igen.

Udfordringen er så, at man skal udvikle en type dæk med de udviklingsomkostninger det medfører til 2025, og en anden type til året efter, hvor Pirelli nok vil kunne nøjes med minimal udvikling til 2025, og bruge pengene på 2026.

Samtidig arbejdes der også på, at Formel 1 skal bruge færre dæk i fremtiden. Lige nu har holdene 13 sæt dæk til rådighed per bil til hver weekend. Det arbejder man på at reducere til 11 sæt i fremtiden. Det skal bl.a. ske gennem et nyt kvalifikationsformat, der prøves ved tre weekender i år.

Du har nok læst om Hard/Q1, Medium Q2 og Soft/Q3. Det vil give færre dæk, der skal transporteres rundt til hvert grand prix. Til de tre løb betyder det 40 færre sæt hver weekend, og hvis Haas kan spare over halvanden million kroner på deres lille telt om året, så tænk på hvor mange millioner Pirelli (eller en anden dækleverandær) kan spare.

Det menes at det første løb bliver Emilia-Romagna det nye kvalifikationsformat skal prøves på.