Monaco forhandlinger handler om mere end grand prixet

Tæt race i hårnålen Copyright Pirelli

Monaco står uden kontrakt efter denne sæson, og uden kontrakt kan Liberty Media/Formula One Management reelt skrotte løbet til fordel for et andet. Monaco er kronjuvelen i Formel 1, men har nogen betingelser som de andre baner ikke har.

Således betaler de ikke for at afholde grand prixet, og har tilmed indtægterne på bannerreklamerne. Kombineret med generelt “kedelige” løb med store biler på en smal bane, så er det sportsligt svært at forsvare grand prixet.

Men Monaco har været en del af Formel 1, også før der kom label på i 1950, og det her er stedet hvor forretningspartnere inviteres ned og kontrakter underskrives. Det er her eliten, stjernerne, og dem som drømmer om det, kommer.

Sebastian Vettel
Copyright Pirelli

Det aflyste grand prix i 2020 gør stadig ondt, så der er et stort ønske om, at banen får en ny kontrakt, men hvad er ACM (Automobile Club de Monaco, red.) interesseret i at ofre for at beholde grand prixet og hvad ønsker Liberty Media at få ud af en ny kontrakt?

For eksempel clasher Monacos TAG Heuer-reklamer med Formel 1’s sponsoraftale med Rolex, og med en kalender der snildt kan blive 25 løb langt med Las Vegas i 2023, Shanghai formodentligt tilbage, Qatar er bekræftet og der snakkes stadig om et comeback til Kyalami, Sydafrika.

De første rygter siger, at der kræves ændringer til banen og her snakkes der om en ændring til Tabac for at skabe en overhalingsmulighed og ligefrem at fjerne chikanen efter tunnellen.

Sergio Perez styrede anden del af løbet
Copyright Pirelli

McLaren chef Andreas Seidl udtaler:

“Jeg er sikker på han (Stefano Domenicali, red.) vil finde det rette mix mellem at bevare de traditionelle løb, plus at åbne for muligheden for nye venues.”

“Der er en kæmpe interesse i Formel 1, men på samme tid er der en grænse for hvor mange løb per år vi kan køre. Og naturligvis er de finansielle overvejelser også vigtige.”

“Men jeg er sikker på, at Stefano vil finde den rigtige løsning til sidst.”

Kevin Magnussen inden han udgik
Copyright Pirelli

Det franske grand prix er et af dem på vippen. Kontrakten udløber i år, og de franske arrangører er klar på en turnusordning for at bevare grand prixet. Belgiens grand prix på Spa-Francorchamps står også uden kontrakt efter i år.

Men for Monaco handler det ikke kun om at sikre kontrakten, men også muligheden for at skabe et løb, der ikke er ren paradekørsel.