Las Vegas – Max med Royal Flush

Max Verstappen vandt på gaderne i Las Vegas Copyright Red Bull Contentpool

Tre løb i USA i år og alle med den hollandske nationalmelodi spillet først. Flot kørsel af Max Verstappen, der havde et underholdende løb og måtte kæmpe for sejren. Charles Leclerc tog plads to med en dive bomb ind i det tredjesidste sving.

Forventningerne til Las Vegas GP var store. Det mest hypede løb i flere år har givet et par dage med ups’n’downs startende fra de ni minutters træning i FP1 til et underholdende løb, der desværre sendte Lando Norris en tur forbi hospitalet.

Efter en super Ferrari-kvalifikation med 1-2 blev det hele ændret til løbet. Carlos Sainz startede p12 pga de ti strafplaceringer fra FP1-uheldet. Lance Stroll fik fem strafplaceringer for overhaling under gult flag i FP3. Logan Sargeant fra startplads 6 og begge Haas i Q3.

Max Verstappen snuppede starten fra Charles Leclerc, men blev straffet for at køre dem begge af banen.
Copyright Red Bull Contentpool

Der var lagt i kakkelovnen med flere hurtigere kørere startende væk fra deres normale placeringer, og så tilmed på en bane med banetemperaturer under tyve grader. Kolde dæk ville være et problem i starten og det var de.

Selve starten snuppede Max Verstappen fra Charles Leclerc. Max kunne dog ikke holde sig på banen og sendte sig selv og Charles Leclerc en tur af banen, dog uden kontakt. Det fik verdensmesteren fem strafsekunder for, som han var rasende over.

Han fik dog ikke mulighed for at trække fra for Fernando Alonso lavede en sjælden fejl ind i sving 1. På kolde dæk spandt han ind i sving 1, og det satte en kædereaktion i gang, hvor flere kørere fik skader på deres biler, så flere biler kørte i pit og andre nøjedes med at miste en masse placeringer.

Red Bull
Copyright Red Bull Contentpool

Virtual Safety Car mens der lige blev styr på løbet. På omgang tre var der gang i løbet igen, men det varede ikke engang en omgang før der var rigtig Safety Car. McLarens Lando Norris mistede bagenden på de kolde dæk og gled langs med væggen. Lando røg en tur forbi banens Medical Centre og siden forbi hospitalet. Spinnet kom så pludseligt, at han ikke nåede at tage hænderne fra rattet, så potentielt et forstuvet eller brækket håndled.

De kaotiske startomgange ændrede på gridden, så Oscar Piastri rykkede langt frem på gridden. Piastri overhalede flere biler på de første omgange efter Safety Car, og han kom både forbi og mistede pladsen igen til vores Kevin.

Top 10 på omgang 10 var Ver, Lec, Rus, Gas, Als, Sar, Oco, Pia, Mag, Hul.

Flere af de hurtigere kørere begyndte deres avancement i feltet og omvendt for de andre kørere gik turen baglæns. Der kom også gang i de rigtige pit stop og på et tidspunkt var der jubelscener i Ferrari-pitten. Charles Leclerc tog føringen tilbage fra Max Verstappen for enden af langsiden. Maxs dæk var færdige og kørte i pit, men faldt flere pladser tilbage på grund af de fem strafsekunder.

En kamp mellem Oscar Piastri og Lewis Hamilton endte med en punktering til Lewis. Perez viste sine sædvanlige evner til at bevare dækholdbarheden og rykkede frem i feltet. Max Verstappen omvendt på nye dæk begyndte at køre sig op i feltet igen.

Checo kom i front da Charles Leclerc på omgang 22 kørte i pit. Charles kom tilbage på gridden i p3 med Carlos Sainz lige efter sig, men på kolde Hard var det noget af en udfordring. Det medførte at de efterfølgende biler kom op til Ferrari-kørerne.

Sergio Perez forsøger at holde Charles Leclerc bag sig.
Copyright Red Bull Contentpool

Alonso førte an med Russell og Verstappen lige efter sig, og alle kørte ind på Leclerc og Sainz. Først tog Russell Fernando Alonso og Max Verstappen var hurtig til at bremse sig forbi spanieren i sving 1. George og Max kom op til Carlos Sainz og begge kom forbi Ferrari-køreren.

Top 10 på omgang 25 af 50 var Per, Str, Lec, Rus, Ver, Sai, Alo, Gas, Pis, Zho.

Max angriber George Russell, der får drejet ind i Red Bull-køreren. Det betød debri på banen, og senere en fem sekundersstraf til Russell. Derfor kom der igen Safety Car på banen, og det satte gang i en ny runde pit stop. Her gik Max i pit, mens Charles Leclerc blev på banen og kom i front.

Det skulle få betydning sidst i løbet, da Max havde fem omgange friskere dæk. Løbet blev genstartet på omgang 29, og så begyndte nedturen for flere kørere. Logan Sargeant kunne ikke holde sin flotte startplacering og både han og Alex Albons løb gik kun en vej.

Max Verstappen vandt Las Vegas GP
Copyright Red Bull Contentpool

Pierre Gasly mistede også pusten efter holdkammeraten Ocon pressede sig forbi ham. Desværre kunne Gasly ikke holde dampen oppe og endte på den kedelige p11 uden point.

I front kom Sergio Perez forbi Charles Leclerc, og det gjorde ham sårbar overfor Max, der havde fået god varme i dækkene og passerede flere kørere på vejen mod Charles Leclerc. Han kom også forbi Monegaskeren, der var kommet i front igen, da han kom forbi Sergio Perez.

Top 10 på omgang 40 var Ver, Lec, Per, Pia, Oco, Gas, Str, Rus, Sai, Alo

Alex Albon havde imponeret i sin Williams, men den mistede også pusten. Først kom George Russell forbi Alex, og siden kostede en forbremser yderligere pladser til Sainz og Alonso.

Max Verstappen vandt foran Charles Leclerc og Sergio Perez.
Copyright Red Bull Contentpool

Sergio Perez kom forbi Charles Leclerc og det lignede ikke overraskende en Red Bull 1-2 med få omgange tilbage i løbet. Oscar Piastri gik i pit på omgang 44. Han manglede at køre på en anden compound efter Hard-Hard. Det sendte ham i første gang ud af pointene, men friske Medium på lavt brændstof gav både p10 og hurtigste omgang.

Se højdepunkterne fra løbet her.

Max Verstappen blev bedt om at være holdspiller og sætte tempoet ned til den sidste omgang, da Charles Leclerc havde så meget varme i sine dæk at han kunne køre sig i DRS på Checo. Max satte farten ned med flere sekunder, så Checo kunne få lidt slipstream ned af baglangsiden på omgang 50 af 50. Det så ud til at virke, men så dykkede Charles ind i sving 15-16 og kom forbi.

Podiet i Las Vegas
Copyright Red Bull Contentpool

På onboardbillederne kunne man se, at dykket kom som en overraskelse for Perez, der lige måtte åbne sin styring for ikke at køre ind i Ferrari-køreren. Det blev dermed et drag race til målstregen, som Charles Leclerc dog vandt.

Nico Hulkenberg og Yuki Tsunoda udgik på de sidste omgange med tekniske problemer.

Efter cool down-omgangen gik der Vegas i løbet. I stedet for at lade interviews foregå nær podiet hvor de plejer, så måtte Top 3 sætte sig ind i en limousine for at blive kørt flere minutter tilbage på banen for at komme til Bellagio-hotellet for interviews. Hvis det så bare havde været det, men podiet var i pitten, så Top 3 måtte tilbage til podiet.

Las Vegas 2023 – løb

Der er forskel på show. Her var det langtrukkent, men kørerne kom på podiet og fik overrakt deres pokaler.

Løbet i Las Vegas må som helhed siges at være godkendt, men en dårlig start på løbsweekenden med først for meget show, siden baneproblemerne og udsmidning af tilskuerne til FP2, der skulle være endt i en Class One Law Suit mod Formel 1 og arrangørerne, der ellers forsøgte at kompensere med et gavekort på 200 USD til F1 Store.

Det er forståligt at arrangørerne gerne vil vise Las Vegas i al sin pomp og pragt, hvilket er i mørket med alt lyset, men det gav problemer med kolde temperaturer både i luft og på bane. Samtidig fjernede man millioner af seere fra specielt østkysten.

Arrangørerne har helt sikkert høstet nogle erfaringer, men et par timer tidligere start, måske ala Abu Dhabis GP med starten i lys og sluttende i mørke ville hjælpe på nogle af problemerne med den manglende varme.