Japans GP – Vettel tager flot pole position

Opløbssvinget på Suzuka Copyright Renault F1 Team

Efter en lørdag, der druknede i vand efter tyfonens Hagibis’ besøg over Suzuka, er vi nu klar til kvalifikationen til dette års grand prix. Meget står på spil for et crash under kvalifikationen kan i værste fald betyde, at bilen ikke bliver klar til løbet, der starter tre timer efter kvalifikations afslutning.

Bilerne kommer hurtigt på banen for der skal lige mærkes efter, hvor meget gas man kan give inden den flyvende omgang skal begyndes. Robert Kubica skal til at påbegynde sin flyvende omgang og kommer med venstre side af bilen ud i græsset og smadrer sin Williams i dækmuren. Rødt flag over banen og triste mekanikere i pitten.

De kan nu se frem til tre timers hårdt arbejde i kampen mod uret. Øv for Charles Leclerc og Sebastian Vettel, der var påbegyndt deres flyvende omgang.

Kevin Magnussen
Copyright Haas F1 Media

Da sessionen genstartes er Alfa Romeo- og Toro Rosso-bilerne de første på banen, og der kommer hurtigt rigtig trafik på banen. Heldigvis er der et stykke mellem Kimi Raikkonen i front og Nico Hulkenberg som bagerste kører på opvarmningsomgangen.

”Hjemmebane”-helten Pierre Gasly sætter med det samme hurtigste tid. Kevin Magnussen er rigtig hurtig, men er tæt på at lave en ”Kubica” og skøjter i dækmuren efter at have været over inderkerben ud af chikanen. Rødt flag igen, men Kevin kan bakke ud på banen og køre tilbage i pitten med en ødelagt for- og bagvinge.

Endnu engang fik flere kørere afbrudt deres flyvende omgang. Klokken 10.21 genstartes kvalifikationen og der er kø i pitlanen. Lewis Hamilton er denne gang ude på banen fra start. Nico Hulkenberg er første mand på en flyvende omgang imens der er kø ved chikanen. Bottas sætter med det samme hurtigste tid, men overgås af Verstappen, Sainz og Leclerc med det samme.

Pierre Gasly
Copyright Red Bull Contentpool

Med fire minutter tilbage mangler Romain Grosjean at sætte en tid, men er på banen og Kimi Raikkonen er en af kørerne, der kan ryge ud i Q1. Grosjean kører sig ind på plads 8. med under to minutter tilbage er det kun Max Verstappen og de to Ferrari-kørere, som ikke er på banen igen, men med to afbrudte kvalifikationsforsøg, så bliver der nok sparet på dækkene.

Tiderne forbedres ude på banen, men Daniel Ricciardo ender som sorteper 99 tusindedele fra Q2.

Plads 16 til 20 bliver:

 1. Daniel Ricciardo
 2. Sergio Perez
 3. George Russell
 4. Kevin Magnussen
 5. Robert Kubica
Daniel Ricciardo fik den triste 16. plads
Copyright Renault F1 Team

Vi er klar til Q2. Nu skal plads 11 til 15 findes, men også hvilket startdæk, som Top 10 skal starte på. Der er derfor noget på spil for de hurtigste for skal man satse på soft for at komme bedre fra start til løbet eller medium for at køre længere på banen.

Der meldes om vindhastigheder på 23.4 km/t, men det er tydeligt på tv-billederne, at der er noget mere vind på banen.

De to Ferrarier er de første på banen, men der er med det samme en del biler på banen. Charles Leclerc rammer dog trafik i chikanen, hvor Romain Grosjean og Alexander Albon holder ventende. Vettel slår Leclerc med fem tusindedele, mens Lewis Hamilton med det samme smider hurtigste omgang ind med det samme. Max Verstappen beklager sig over no power men kører sig ind på plads fem, mens Alex Albon lukker Top 6.

Nico Hulkenberg fik en T.K.O. da gearkassen ikke ville mere i Q2
Copyright Renault F1 Team

Pierre Gasly ligger med seks minutter tilbage på den ærgerlige plads 11. Da tiden falder under fire minutter kører næste hold biler på banen. Lance Stroll er forrest, mens Nico Hulkenberg beklager sig over problemer med gearskiftet. Han får besked på ikke at skifte gear, da han har et Major Problem. Dermed er Nico Hulkenberg definitivt ude af Q3 og må indtil videre tage til takke med startplads 15.

De to Mercedes’ var også på banen og kører begge hurtigste tid. Romain Grosjean slipper igennem som 10’er, hvor hele tre af de fire Honda-biler kommer videre.

Plads 11 til 15 bliver:

 1. Antonio Giovinazzi
 2. Lance Stroll
 3. Kimi Raikkonen
 4. Daniil Kvyat
 5. Nico Hulkenberg
Romain Grosjean nåede med i Q3, dog på yderste mandat, men en skal jo tage plads 10
Copyright Haas F1 Media

Nu gælder det. Top 10 skal findes og nu er der soft-dæk på alle bilerne. Pole position skal findes og største spørgsmål er, hvad Max Verstappen kan gøre. Mercedes er storfavoritter til pole position og med god chance for, at Valtteri Bottas tager den.

Endnu er bilerne dog ikke kørt på banen endnu, så der kan ændres meget. Umiddelbart er forventningen delt i to grupper. Kan Pierre Gasly gøre det bedre end McLaren og har Ferrari noget at gøre overfor Mercedes?

Lando Norris er først på banen og umiddelbart er der god afstand mellem kører på banen. Kun Romain Grosjean er stadig i pit. Bottas er aggressiv og først kører Charles Leclerc hurtigst for sekunder senere blive overgået af holdkammeraten Sebastian Vettel.

Alexander Albon matchede Verstappens tid, men da Max kørte den først starter han 5’er
Copyright Red Bull Contentpool

Man ved det er godt, når Sebastian Vettel går på radioen og siger, at det var en god omgang. Mere end tre tiendedele hurtigere end Charles Leclerc. Romain Grosjean kører ud på banen, da de ni andre er kørt i pit. Dermed har han fri bane og kan selv afgøre sin omgang.

Pierre Gasly åbner ballet, da andet kvalifikationsforsøg skal påbegyndes. Romain Grosjean får kørt plads otte hjem, men han har ikke flere forsøg. Charles Leclerc har helt frit foran sig. Sebastian Vettel forbedrer sin tid og kører pole position hjem. 1.27.064 hedder pole position-tiden, som også er ny hurtigste baneomgang og en glad Vettel fyrer den af på italiensk. Charles Leclerc bevarer plads to og Bottas forbliver 3’er.

Max Verstappen og Alexander Albon kører identisk tid, mens Sainz laver den fjerde startrække i holdpar.

Sebastian Vettel
Copyright Ferrari Media

Det var Sebastian Vettels 57. pole position og den femte på Suzuka.

Top 10 bliver:

 1. Sebastian Vettel
 2. Charles Leclerc
 3. Valtteri Bottas
 4. Lewis Hamilton
 5. Max Verstappen
 6. Alexander Albon
 7. Carlos Sainz
 8. Lando Norris
 9. Pierre Gasly
 10. Romain Grosjean