Hollands GP – Max vinder på hjemmebane

Max Verstappen Copyright Red Bull Contentpool

Vi skal tilbage til 1985 for at finde den seneste vinder af Hollands Grand Prix. Dengang var det også på Zandvoort og der vandt Niki Lauda i sin sidste sæson i Formel 1, som kører. Nu er vi i 2021 og nu er det hjemmebanehelten Max Verstappen, der har det store fokus.

72 omgange varer løbet, der har Robert Kubica med i stedet for Kimi Raikkonen, der lørdag blev testet positiv for CoVid19. Sergio Perez vidste vi godt skulle starte bagerst, men både Nicholas Latifi efter sin afkørsel i Q2 og Sergio Perez starter begge fra pitten.

Måske ikke det dårligste sted at starte, da der forventes tumult i første sving på første omgang. De 18 kørere er kommet godt igennem formationsomgangen. Sergio Perez starter på hard fra pitten.

Starten på Hollands GP
Copyright Pirelli

Max Verstappen tager starten. Ferrari og Alpine er utroligt aggressive. Ingen udgår dog på første omgang, og Max trækker et forspring på 1.8 sekunder allerede på første omgang. Nikita Mazepin smutter inden om Mick Schumacher i sving 1 på omgang 2. Nikita var tosset på sin holdkammerat efter kvalifikationen, da han mente Schumi Jr. havde saboteret hans omgang.

Antonio Giovinazzi rammer en Alpine i starttumulten. Ingen biler må dog en tur i pitten efter de første omgange. Esteban Ocon angriber Fernando Alonso på omgang 5 i sving 3. Mick Schumacher kører i pit på omgang 5 og får nye dæk.

Esteban Ocon kalder pitten og siger Alonso er rigtig langsom. Sergio Perez laver et kæmpe flatspot i forsøget på at overhale Nikita Mazepin. Det er tydeligt på tv at se, hvordan dækket er slidt ned til der, hvor det gør ondt.

Hård kamp i midtfeltet
Copyright Pirelli

Mick Schumacher, dog med et pit stop, sættes en omgang tilbage allerede på plads 8.

Ret hurtigt kommer der afstand mellem bilerne. Fernando Alonso er knap seks sekunder efter Carlos Sainz, så der er langt op for de to Alpine-racere.

Top 10 på omgang 10 er Ver, Ham, Bot, Gas, Lec, Sai, Alo, Oco, Ric, Gio

Sebastian Vettel går i pit på omgang 11 og kommer ud på hard. Sergio Perez har også været en ekstra tur i pit.

Lando Norris melder, at det koster ham 2-3 sekunder per omgang at køre bag Lance Stroll på banen. Stroll kæmper med George Russell, så det er ikke lige til at køre forbi. McLaren melder, at de skifter Lando til plan B.

Nikita Mazepin
Copyright Haas F1 Media

Nicholas Latifi kører udenom Nikita Mazepin i Tarzanbocht. Latifi kører rundt på medium. Efter 15 omgange er Lewis Hamilton 3½ sekund efter Max Verstappen.

Russell-Stroll-Norris-Tsunoda er det tætteste race ude på banen. Sergio Perez bremser sig indenom Nikita Mazepin.

Sergio Perez er nået op til Nicholas Latifi på p16 og han må på arbejde for at komme forbi.

Top 10 på omgang 20 er Ver, Ham, Bot, Gas, Lec, Sai, Alo, Oco, Ric, Gio

Lewis Hamilton kører i pit på omgang 21, Max Verstappen kører i pit omgange efter. Det giver Valtteri Bottas føringen, der nu er 10 sekunder foran Max. Sebastian Vettel kæmper med Nikita Mazepin for at komme forbi.

George Russell
Copyright Williams Racing

Begge kørere er ude på medium. Sergio Perez er på omgang 23 nået op til Yuki Tsunoda. Det bliver dog en ren forbikørsel.

Max Verstappen lukker hullet til førende Valtteri Bottas. Bottas har problemer med dækkene, men han skal bruges som en rullende chikane overfor Max.

Pierre Gasly kører i pit på omgang 25. Sebastian Vettel er kommet forbi Nikita Mazepin. Pierre Gasly på friske dæk kæmper med Fernando Alonso på gamle dæk. Han kommer dog forbi i Tarzanbockt, men har tabt tid.

På omgang 29 er Max kommet op på Bottas. Han kommer dog ikke forbi ned ad langsiden.

Top 10 på omgang 30 er Bot, Ver, Ham, Lec, Sai, Gas, Alo, Oco, Ric, Nor

Der er god kamp mellem Bottas og Max, men finnen har ikke en chance ned ad langsiden. Lewis kommer hurtigt forbi til stor jubel hos den orange hær. Der er fuld fokus hos hollænderen.

Bottas kører i pit og er ude efter 2.2 sekunder. Han ender på banen på p3 flere sekunder foran Charles Leclerc. Carlos Sainz og Esteban Ocon kommer i pit.

Max Verstappen holder en afstand til Hamilton på cirka 1½ sekund. Fernando Alonso kommer i pit på omgang 34. George Russell får fem strafsekunder for at køre for stærkt i pitten.

Charles Leclerc kommer ind på omgang 35. Begge Ferraerier skal køre til mål på hard. Hele feltet kører rundt på medium og harddæk. Fernando Alonso på p9 sættes en omgang tilbage på omgang 36.

Lewis Hamilton
Copyright Mercedes AMG

Sebastian Vettel skaber en kort gultflagsfase, da han spinner ind i sving 3. Sebastian rammer ikke noget og kommer i gang igen et par sekunder længere bagud.

Lewis Hamilton sætter Sergio Perez en omgang tilbage i sving 13-14. Lewis Hamilton kører dog i pit på omgang 40.

Top 10 på omgang 40 er Ver, Ham, Bot, Gas, Lec, Sai, Nor, Per, Alo, Oco

Red Bull dækker dog Lewis af og trækker Max i pit på omgang 41. Max kommer ud på hard, Lewis er på medium. Max kommer ud foran Lewis, der mister et par sekunder på at skulle sætte nogle biler tilbage.

Med 30 omgange tilbage er Lewis 3 sekunder efter Max.

Konstant opbakning til Max Verstappen
Copyright Red Bull Contentpool

Nikita Mazepin udgår på 43. Lando Norris kører i pit og kommer ud lige bag holdkammeraten Daniel Ricciardo. Lewis er ikke tilfreds med pitstoppet, da der stadig var liv i de gamle dæk. Han bliver dog afvist fra pitten, at den tager de bagefter.

Sebastian Vettel tager et ekstra pitstop. Max har øget afstand til Lewis til 4 sekunder.

Lewis har tændt for den sædvanlige plade med ’My tyres are gone’ i forskellige varianter. Sergio Perez kører i pit på omgang 49. Sergio kommer ud på soft. Lewis sætter lige hurtigste omgang på sine dæk.

Top 10 på omgang 50 er Ver, Ham, Bot, Gas, Lec, Sai, Alo, Oco, Nor, Ric

Max Verstappen-fans
Copyright Red Bull Contentpool

Max Verstappen har sat alle biler op til p6 på plads 6. Yuki Tsunoda trækkes ud af løbet.

Esteban Ocon ligger bag Fernando Alonso på p7. Max sætter Carlos Sainz en omgang tilbage og nu er det kun Hamilton, Bottas, Gasly og Leclerc, der er på omgangshøjde.

Sergio Perez lægger pres på Daniel Ricciardo med 75% af løbet kørt. Det vil sige 54 af de 72 omgange. Lewis Hamilton presser på og er under to sekunder fra Max Verstappen.

Sergio Perez kommer udenom Daniel Ricciardo igennem Tarzanbocht til stor glæde for mexicaneren.

Top 10 på omgang 60 er Ver, Ham, Bot, Gas, Lec, Sai, Alo, Oco, Nor, Per

Max Verstappen lægger afstand til Lewis Hamilton og er næsten 3 sekunder foran. Omgangen senere er afstanden 4 sekunder. Med ti omgange tilbage er spørgsmålet om Mercedes tager et sikkerhedspitstop. Sejren vil være væk, men  Lewis Hamilton vil ganske givet blive lukket forbi Valtteri Bottas og på soft burde hurtigste omgang være sikret.

Sergio Perez er nu kommet op til Lando Norris. Fernando Alonso er også kommet op til Carlos Sainzs Ferrari. På omgang 62 kørte Alo hele 3.2 sekunder hurtigere end Sainz. Carlos træder dog lidt på speederen igen, så Fernando kommer ikke bare til at køre forbi.

Max Verstappen
Copyright Red Bull Contentpool

Sergio Perez kommer forbi Lando Norris. Perez kører udenom Norris i Tarzanbocht og der er kontakt mellem de to. Perez beklager sig, og det kan godt ende med en tur op til stewards efter løbet.

Valtteri Bottas kører i pit på omgang 68 og efter fem sekunder kommer han ud på soft. Det giver ingen placeringsskifte. Carlos holder sig stadig foran Fernando Alonso.

Med tre omgange tilbage er Lewis Hamilton 3 sekunder efter. Mercedes giver Bottas besked på, at han ikke skal køre efter hurtigste omgang, men Bottas tager den alligevel. Så Lewis Hamilton trækkes i pit og skal nu køre stærkt.

Max Verstappen cruiser nu bare rundt på banen og nyder de orange farver. Røgen og jublen flyder over banen og Max slutter endnu en session øverst på tabellen.

Lewis Hamilton tager hurtigste omgang i 1.11.097. Det lykkedes for Fernando Alonso at komme forbi Carlos Sainz udenfor tvbillederne.

Sergio Perez blev Driver of the Day.

Resultatet af Hollands grand prix blev

 1. Max Verstappen
 2. Lewis Hamilton
 3. Valtteri Bottas
 4. Pierre Gasly
 5. Charles Leclerc
 6. Fernando Alonso
 7. Carlos Sainz
 8. Sergio Perez
 9. Esteban Ocon
 10. Lando Norris
 11. Daniel Ricciardo
 12. Lance Stroll
 13. Sebastian Vettel
 14. Antonio Giovinazzi
 15. Robert Kubica
 16. Nicholas Latifi
 17. George Russell
 18. Mick Schumacher
 19. Yuki Tsunoda (DNF)