F1 åbner for nye hold

Haas VF16 Copyright Haas F1 Media

FIA har nu åbnet op for, at der kan komme to nye hold med i Formel 1. Dermed kan Andretti Global og Pantera F1 nu lave deres ansøgninger om at komme i Formel 1, men der skulle være flere hold interesserede i Formel 1.

FIA skriver selv: “Fédération Internationale de l’Automobile annoncerer i dag den officielle lancering af en ansøgningsproces til at identificere potentielle hold, der søger at deltage på et konkurrencedygtigt niveau i FIA Formel 1 World Championship.”

“FIA glæder sig over interesse fra enheder med en seriøs hensigt om at deltage i FIA Formel 1 verdensmesterskab. Det høje niveau af interesse fra en række potentielle kandidater er yderligere et bevis på mesterskabets popularitet og vækst.”

Haas VF16
Copyright Haas F1 Media

“Alle ansøgere vil gennemgå en grundig due diligence. Vurderingen af hver ansøgning vil især dække ansøgerholdets tekniske evner og ressourcer, holdets evne til at rejse og vedligeholde tilstrækkelig finansiering til at tillade deltagelse i mesterskabet på et konkurrencedygtigt niveau og holdets erfaring og menneskelige ressourcer.”

“For første gang nogensinde vil enhver kandidat blive bedt om at tage fat på, hvordan den vil håndtere bæredygtighedsudfordringen, og hvordan den planlægger at opnå en CO2-påvirkning på netto-nul i 2030. Ethvert kommende F1-hold skal også illustrere, hvordan de har til hensigt at opnå en positiv samfundspåvirkning gennem sin deltagelse i sporten. Dette ville hjælpe med at opfylde FIA’s og Formel 1-ledelsens fælles mål.”

“Mesterskabets overordnede langsigtede interesser, som involverer alle interessenter, vil afgøre, hvilke kandidater der udvælges sammen med de gældende regler og styringsordninger. Vilkårene for den formelle ansøgningsproces (sammen med de fuldstændige udvælgelseskriterier, gældende frister, lovkrav og andre betingelser) vil blive kommunikeret til kandidater, der indsender en foreløbig interessetilkendegivelse til FIA.”

Det nyeste hold i Formel 1 tilbage i 2016
Copyright Haas F1 Media

FIA-præsident Mohammed Ben Sulayem sagde:

“Væksten og tiltrækningen af FIA Formel 1 World Championship er på hidtil usete niveauer. FIA mener, at betingelserne er de rette for, at interesserede parter, som opfylder udvælgelseskriterierne, kan udtrykke en formel interesse i at deltage i mesterskabet.”

“For første gang nogensinde, som en del af udvælgelsesbetingelserne, anmoder vi kandidater om at redegøre for, hvordan de ville opfylde FIA’s bæredygtighedsbenchmarks, og hvordan de ville have en positiv samfundsmæssig indflydelse gennem sport.”

“Processen er en logisk forlængelse af den positive accept af FIA’s 2026 F1 Power Unit Regulations fra motorproducenter, som har tiltrukket Audi til Formel 1 og skabt interesse blandt andre potentielle deltagere.”

Aston Martin er “nyeste” hold i Formel 1
Copyright Ewert Foto

Deadline for forhåndsansøgninger er allerede 17 februar i år klokken 17.00. Det koster $20.000 at blive taget i betragtning. Er man så heldig, så har man til 30. april 2023 til at indsende den officielle og dybdegående ansøgning. Den koster $300.000 (men de $20.000 modregnes).

Den interessante dato for alle er 30. juni i år. Her forventes det, at FIA har truffet deres beslutning om et eller flere hold. Der kan max være 12 hold på gridden.

Man gør klart, at selv om der nu åbnes for ansøgninger, så er det ikke garanteret, at nogle hold bliver udvalgt.