Er kvinder stærke nok til Formel 1?

Jamie Chadwick Copyright W Series

Carmen Jorda blev i sin tid gjort godt til grin, da hun sagde, at hun ikke var sikker på, at kvinder var stærke nok til at køre Formel 1. Der skulle laves en kvinde-Formel 1, hvilket indirekte er blevet til den W Series, hvor kun kvinder kører i samme materiel på lige vilkår.

Modstanden mod Carmens udtalelser var store. Et tilbageskridt og flere anerkendte, her iblandt et par danske, kvindelige racerkørere sagde fra. Alligevel er der måske noget om det, når dronningen af W Series med to titler allerede og godt på vej mod sin tredje, faktisk overvejer om der er noget sandhed i Carmen Jordas upopulære postulat.

Til nyhedsbureauet ‘PA News Agency’ udtalte den dominerende kvinde og en del af Williams-holdet:

”Jeg har sat mig et mål om at konkurrere i formel 1, men jeg ved ikke, hvad der faktisk er muligt.”

Trods tilknytning til Williams, så har Jamie ikke udsigt til en test. 
Copyright Williams Racing

”For at komme ind i Formel 1 skal du igennem feeder -serier – Formel tre og Formel to – og det er ekstremt fysisk.”

”Formel 1 er ekstremt fysisk, og vi ved ikke nøjagtigt, hvad kvinder er i stand til i sporten. Hvis du er 15 eller 16 år, og kommer ind i racerbiler uden servostyring, og kører store tunge biler, kæmper mange kvinder selvom de har haft succes med gokart.”

”Vi kan godt lide at tro, at kvinder kan klare det – og jeg er glad for at være forsøgskanin og vil gøre mit bedste for at presse på og udforske mulighederne til formel 1 – men vi ved det ikke.”

”Der har ikke været en kvinde i den nyere æra der har gjort det. Jeg prøver at forstå, om det har noget at gøre med den fysiske side af det.”

Jamie Chadwick, Emma Kimilainen og Abbi Pulling
Copyright W Series

Giovanni Amati forsøgte for 30 år siden at kvalificere sig i Formel 1, da hun havde et sæde hos Brabham. Leila Lombardi er endnu længere tilbage og er den eneste kvinde som faktisk har deltaget i Formel 1-løb.

”Hvis det er fysisk muligt, og kvinder kan konkurrere mod mænd, hvordan får vi det til at ske? Men hvis det er fysisk for hårdt, men sporten ønsker, at kvinder skal konkurrere, så er vi nødt til at forstå hvordan. ”

”Jeg tror ikke, det er lige så ligetil som at blive stærkere i motionscenteret og hoppe i bilen. Selvom vores sport er utroligt avanceret med en masse ting, misforstås den fysiske menneskelige præstationsdel.”

”I Formel 2 og Formel 3 er rattene alle identiske, og de har et tykt greb. Hvordan kan vi gøre dem tyndere, fordi kvinders hænder ikke nødvendigvis er så store?

”Hvordan kan vi sørge for, at der ikke er nogen begrænsninger for, hvor tæt pedalerne er, så du kan få den rigtige gearing? Og nogle af de nyere monocoques er virkelig smalle. Kvinder med større hofter kan ikke sidde komfortabelt.”

Bare det at komme videre til F3 og F2 er svært
Copyright F2 Media

”Mange af disse ting er overset af åbenlyse grunde, men nu er vi nødt til at se, om det gør en forskel for ydeevnen.  Jeg ser gerne, at vi i de næste tre til fire år ser en kvinde i Formel 1.”

For Jamie Chadwick handler det om, at man tager kvindernes udfordringer op og integrerer dem i reglerne. Men i første omgang handler det om at komme videre fra gokart og W Series til det rigtige Formel 3.

Trods sejre og mesterskaber i W Series, samt deltagelse i Formula Regional (Jamie var holdkammerat til Oliver Rasmussen hos Prema, red.), så har Jamie end ikke fået en test i F3, og hun er trods alt mesteren.