EE: Rosberg vandt Desert Xprix

Johan Kristoffersson (SWE), Rosberg X Racing, Mikaela Ahlin-Kottulinsky (SWE), Rosberg X Racing Copyright Extreme E

Årets første løb i Extreme E sluttede for et par timer siden. Et spændende arrangement der startede lørdag med kvalifikation og sluttede søndag med semifinaler, crazy race og finalen.

Stedet var Neom, Saudi-Arabien, et andet sted end sidste år, og man er blevet noget bedre til at designe baner. På trods af at man stadig kørte i en ørken havde man fået noget bedre styr på støvet fra sandet. Således kunne deltagerne køre meget tættere på hinanden, men samtidig var banen generelt bredere end sidste års udgave med flere spor at køre i, dog med det ene spor igennem portene, der markerede banen.

McLaren er ny deltager i Extreme E med Tanner Foust og Emma Gilmour som kørerne. I Extreme E er der kønsopdeling for både den mandlige og den kvindelige kører skal køre i alle gennemløb. Der er også lavet om på lørdagens afvikling i forhold til sæson 1.

Første gennemløb er der kun en kører på banen ad gangen, mens andet gennemløb var i duel med fem biler fordelt over to løb til at afgøre, hvem der skulle i en af de to semifinaler eller i crazy race.

Sidste år kørte Stephane Sarrazin galt i sin Veloce i første gennemløb, så Jamie Chadwick ikke kom i bilen. I år kørte Christine GZ  galt under sit løb. Bilen væltede rundt og hun til skade med sin ene fod. Hun blev til søndag erstattet af Hedda Hosås, der var standby som reserve, hvis en kvindelig kører kom til skade. Romain Dumas var den mandlige erstatningskører.

Søndag var det tid til finalerne. Første skulle de fire første kørere findes i to heat a tre kørere. Plads fem blev fundet som vinderen af crazy race, og her var det McLaren MX der tog sejren.

McLaren MX og Tanner Foust skulle dog få en uheldig hovedrolle i finalen. Fra den dårligste startplads (den han fik tildelt efter de fire semifinalister havde valgt deres) så skulle der køres stærkt for at komme i front. Der var også godt fart på amerikaneren, som kørte op i RXR-bilen, mistede kontrollen og blev fanget af omgivelserne, der sendte hans bil rundt i flere kolbøtter.

Det resulterede i at finalen blev rødflaget, mens man fik ryddet op og sikret Tanner Foust var i orden. Der var dog drama, da der var afstand mellem de fire resterende kørere. Det obligatoriske kørerskifte blev foretaget under det røde flag, og her skulle RXR’s Johan Kristoffersson op mod Laia Sanz og Sebastien Loeb. De fire resterende biler blev sendt af sted i intervaller af det antal sekunder de afsluttede rundt 1 på.

Chip Ganassi Racing havde udspillet deres rolle, men Johan kørte med blod i øjnene og cement i speederfoden. Først kørte han Sebastien Loeb og siden lukkede han de 13 sekunder som han startede efter Laia Sanz. I voldsom fart “kørte” han af banen, men kun at finde et andet spor længere nede på banen.

Så høj var farten at han kom forbi Sainz XE’s kvindelige kører og lagde sekunder ned til hende, da han kørte over målstregen. Det kan godt være kvinder og mænd på papiret har de samme betingelser for at vinde, men over de fem afdelinger i sæson 1 og første afdeling i sæson 2 har det været mændene, der har været markant hurtigere end de kvindelige kørere.

Med sejren startede Nico Rosbergs RXR som de sluttede 2021, dog med den undtagelse at Molly Taylor var erstattet af Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Molly var i stedet at finde hos JBXE (Jenson Buttons hold).

Resultatet af finalen blev:

Rosberg X Racing 27:08:453
Acciona | Sainz XE Team +2.483
X44 +5.807
Chip Ganassi Racing +25.202
McLaren XE DNF

Mesterskabsstilling er efter første runde:

1. Rosberg X Racing 30 point – 25 for sejr og fem point for at vinde Continental Traction
2. Acciona | Sainz XE Team 18 point
3. X44 15 point
4. Chip Ganassi Racing 12 point
5. McLaren XE 10 point
6. Genesys Andretti United Extreme E 8 point
7. XITE Energy Racing 6 point
8. ABT Cupra XE 4 point
9. JBXE 2 point
10. Veloce Racing 1 point