Boganm: Monaco af Malcolm Fowley

Monaco af Malcolm Fowley

Der har været meget skidt med Corona og de mange restriktioner, men det har også givet en masse tid til at lave andre ting. For mit vedkommende har det betydet tid til at læse nogle af de mange motorsportsbøger, som jeg har haft stående et stykke tid.

En af dem hedder Monaco – Inside F1’s Greatest Race, skrevet af Malcolm Fowley, som også står bag bogen ’Senna versus Prost’. Malcolm Fowley har været beskæftiget med Formel 1 i mere end tyve år og har blandt andet arbejdet på ’Mail on Sunday’ så han har ikke bare sat sig ned og skrevet en bog.

Selve bogen er en lille tyk moppedreng på 368 sider og kun med ganske få sider med billeder. Der er en masse tekst i forhold til billeder, men det gør ikke så meget for teksten er rigtig velskrevet, og der zigzagges mellem flere interviews og citater i bogen på en måde, der gør at det hele suplerer hinanden.

Bogen er naturligvis delt op i kapitler, som gør det nemt lige at tage et kapitel mere. De har en god længde, som gør bogen behagelig at læse.

Bogen er skrevet i 2017 og Niki Lauda er derfor i live, da bogen skrives. Der er interviews med Niki Lauda, Ross Brawn, Damon Hill, David Coulthard, Sir Jackie Stewart, Oliver Panis og Nico Rosberg. De mange interviews kommer rundt om mange emner, som ikke kun handler om Monaco, men også spreder sine arme ud over andre områder.

Monaco af Malcolm Fowley

Nico Rosberg, der altid har boet i Monaco, fortæller hvordan det var at vokse op i grand prix-byen og sidde i klasseværelset og se pitten blive opbygget. Sir Jackie Stewart om hvordan hans første Monaco-løb var et F3-løb og hvordan han kun havde råd til en billet derned.

Niki Lauda kommer ind på hvordan det var at køre i Monaco for Ferrari og siden Brabham, med en lille afstikker til Brabham Fancar i 1978 og hvorfor den kun kørte det ene løb.

Damon Hill forklarer hvordan det var at være søn af en Monaco-legende, og følelsen da han selv vandt i Monacos gader. Hvordan Michael Schumacher endte som Monaco-specialist, men også hvordan Monaco var så prestigefuldt et løb, at han lavede sin parkering i 2006. Noget som skuffede selv Ross Brawn.

Løbet i 1996 spiller også en stor rolle. Netop fordi det var så specielt. Hvordan Michael Schumacher crashede på første omgang, og hvordan løbet udfoldede sig og hvordan Olivier Panis kom igennem løbet. Hvordan hans overhaling på Eddie Irvine kom bag på ireren selv.

Hvordan Ayrton Sennas død var skyld i videreførelsen af Panis-slægten og hvorfor Olivier Panis ikke blev McLaren-kører til Mika Hakkinens held. Vi kommer ind forbi Charlie Whitings kontor i Monaco, og hvilken betydning Automobile Club de Monaco har for løbet.

Der er comebacks til de tidlige løb, og hvilken rolle Grace Kelly havde for løbets betydning i specielt USA.

Er man bare til lidt af Monacos historie og Formel 1, så kan bogen anbefales.

Den kan tilmed købes hos Bookdepository.com for under 100 kroner inklusiv levering.