Azerb.’s kvalifikation – Bottas tog pole i Baku

F1 i Baku Copyright Pirelli

Kvalifikationen til årets fjerde grand prix i Baku, Azerbaijan. FP3 viste, at Ferrari som vanlig var hurtige, men hvor stærke er Mercedes egentlig, når det virkelig går løs? Kevin Magnussen satte 7. bedste tid i den sidste træning, så chancerne for den fjerde Q3-deltagelse er absolut en mulighed.

Banen i Baku er rigtig lang og et mix i opsætning mellem Monza og Monaco gør banen som lidt af en mundfuld. Længden gør dog også, at man ikke bare kører i pit og tager en ekstra tur, da banens længde og en omgangs tid på over 1.40 gør, at tid ikke er på kørerens side.

Pierre Gasly
Copyright Red Bull Contentpool

I Kina så vi hvordan flere Q3-kørere bommede sidste forsøg, da de gik alt for sent ud til sidste kvalifikationsforsøg. Det samme kan ske her og den ofte indbyrdes slipstreamregel mellem kørerne kommer nok også i spil, da slipstream og DRS kan give hastighedsforskelle på mere end 30 km/t.

Vi ved allerede, at Pierre Gasly og Antonio Giovinazzi har straffe over sig. Gasly skal starte fra pit, så selv om han nok avancerer til Q2, så kommer han nok ikke ud og køre, hvilket giver frit dækvalg til løbet i morgen. Alfa Romeo-køreren har fået ti strafplaceringer på grund af en teknisk udskiftning så han er sandsynligvis ude efter Q1 for at spare på motoren, han starter alligevel nummer 19 søndag.

Robert Kubica
Copyright Williams F1 Team

George Russell er første mand på banen i Q1. Den uheldige kører, der fredag fik smadret sin bil og missede hele FP2. En stor del af feltet kører på banen med det samme. George Russells første tid er 1.47.604 og med det samme forbedres tiderne med flere sekunder. Valtteri Bottas er første kører under 1.43.

Lewis Hamilton forbremser sig og må vende Mercedes-raceren. Lance Stroll rammer muren, men kører videre. Sebastian Vettel forbedrer tiden og er heldig med en bil, så langt foran at han ikke er i vejen, men stadig skaber lidt slipstream.

Nico Hulkenberg forbremser sig også og de små gule flag kan ende med at få indflydelse på Q1 for ingen kørere må forbedre sig i den sektor, hvor det gule flag bruges. Charles Leclerc banker tiden ned i 1.41.426.

Nico Hulkenberg
Copyright Pirelli

Pierre Gasly kommer på banen og godt nok med lidt stripstream, men franskmanden kører hurtigste omgang i 1.41.335. Imponerende af Red Bull-køreren. Med under fire minutter igen ligger Kevin på plads 10, imens Romain Grosjean ligger nede på den triste 16. plads.

De to Williams-racere er naturligvis langsomst, men de to Renault er helt nede i den triste ende af feltet sammen med Grosjean. Max Verstappen er med to minutter tilbage helt nede på plads 14, men avancerer til plads fire, da han passerer målstregen.

Daniel Ricciardo når at komme over målstregen inden Robert Kubica sætter bilen i muren og skubber Lance Stroll ned på plads 16. Det røde flag kommer med det samme for polakken har spærret banen.

Sebastian Vettel
Copyright Ferrari Media

De fem eliminerede er:

 1. Lance Stroll
 2. Romain Grosjean
 3. Nico Hulkenberg
 4. George Russell
 5. Robert Kubica

Q2 er lettere forsinket. Bjærgningen af Kubicas Williams er ikke gået hurtigt og dækbarrieren skal lige genopbygges inden Q2 bliver sat i gang. 17.50 lokal tid blev Q2 genstartet og begge McLaren-racere er ude med det samme. De efterfølges af de fleste andre kørere, dog sidder Gasly og Giovinazzi i pitten. De får heller ikke andet end erfaring af at køre.

Charles Leclerc
Copyright Ferrari Media

Med næsten en halv time imellem Q1 og Q2, så er solen så småt ved at gå ned. Det betyder mere skygge over banen og alt andet lige en lidt kølige bane.

Valtteri Bottas og Lewis Hamilton banker med det samme 1.41-tider og Max Verstappen kører hurtigst med 1.41.388. Daniel Ricciardos første tid er næsten to sekunder efter Max Verstappens hurtigste.

Kevin Magnussen kører i pit. Der er tid til et forsøg mere, men ikke to. Charles Leclerc oversatser og rammer muren samme sted som Robert Kubica. ’I am stupid’ siger han til pitten. En dækblokering og rødt flag igen.

Sergio Perez
Copyright Racing Point F1 Team

Kort inden har Kimi Raikkonen slipstreamet Antonio Giovinazzi hele vejen ned af langsiden og en sjette bedste tid.

Nico Hulkenberg fortæller til Luna Christofi ude i Bull Ring, at han ikke havde tillid til bilen og på denne bane ville han ikke risikere noget. Efter endnu en længere pause er Q2 genstartet. Sebastian Vettel er naturligvis hurtigt på banen. Han lå på plads 12 inden afbrydelsen og dermed udenfor avancement til Q3. Derfor er han ude på soft-dæk.

Frygten for at banen forbedrer sig voldsomt har gjort, at begge Mercedes’ er kørt på banen. Kevin Magnussen falder ud af Top 10 fordi flere kørere har forbedret deres tid. Sergio Perez er på banen trods en P4-tid før afbrydelsen.

Kevin Magnussen
Copyright Haas F1 Media

Kevin Magnussen kommer ikke videre til Q3 for første gang i år. Antonio Giovinazzi snupper plads 10 efter sessionens afgørelse og det koster Carlos Sainz avancementet til Q3.

 1. Carlos Sainz
 2. Daniel Ricciardo
 3. Alexander Albon
 4. Kevin Magnussen
 5. Pierre Gasly

Q3 er startet. Er vi heldige, så slipper vi for et crash igen. Max Verstappen er første mand på banen. Hos Alfa Romeo er det tydeligt på mekanikerne, at de Kimi og Gio skal følges af, så Kimi Raikkonen kan få slipstream ned af langsiden. Kun 12 minutter der til at finde Top 10 startrækkefølgen til løbet.

Daniil Kvyat
Copyright Red Bull Contentpool

Max Verstappens første tid bliver 1.41.447. Lewis Hamilton. Kan han holde kadencen, så kommer han ned i 1.40.

1.40.703 kører Lewis Hamilton. Sebastian Vettel er fire tiendedele efter Hamilton og der er tid til endnu et sidste forsøg. Daniil Kvyat har kun et skud i bøssen og kører ud, mens de andre kører i pit. Max Verstappen tager dog endnu en omgang. Måske for at få mere varme i dækkene. Max kører 1.41.069 og tager pladsen ved siden af Lewis Hamilton.

TV-billederne viser med det samme aktivitet inde hos Mercedes. Sjovt nok er Antonio Giovinazzi hurtigere end Kimi Raikkonen. Daniil Kvyat kører sig på plads seks og med mindre han er tanket til et ekstra forsøg, så er russerens kvalifikation overstået.

Lando Norris
Copyright Pirelli

Alle biler kører på banen. Dog holdt de to Mercedes-racere ved pitudkørslen og lod de andre biler komme foran. Det gør det så komisk, at han over teamradioen siger, at der er mange biler foran.

Sebastian Vettel er første mand på en flyvende omgang. Han jages af Antonio Giovinazzi. Sebastian kører 1.40.7, men overgås af Valtteri Bottas som tager pole position foran Lewis Hamilton. Bottas’ poletid er 1.40.495. En bane han godt kan lide, men sidste år var uheldig på.

Valtteri Bottas
Copyright Mercedes AMG

Top 10 blev:

 1. Valtteri Bottas
 2. Lewis Hamilton
 3. Sebastian Vettel
 4. Max Verstappen
 5. Sergio Perez
 6. Daniil Kvyat
 7. Lando Norris
 8. Antonio Giovinazzi
 9. Kimi Raikkonen

Charles Leclerc