Gennem de seneste uger er vi blevet bombarderet med nyheder og opdateringer fra Formel 1’s pre-season tests på Circuit de Catalunya-Barcelona, men det er ikke kun i den absolutte kongeklasse, man er i fuld gang med at forberede sig på den kommende sæson.

Også blandt de mange unge talenter er der nu taget hul på de sidste forberedelser, således også for Casper Røes, som ligesom i 2016 i denne sæson vil være at finde i det franske Formel 4 mesterskab.

Den unge fynbo er netop vendt hjem fra en test på Le Mans, hvor han havde lejlighed til at stifte bekendtskab med de nye biler til 2017 sæsonen. ”Ligesom det er tilfældet i Formel 1, bliver vores racere også opdateret med en mere aggressiv aerodynamisk pakke,” fortæller Casper Røes og smiler lidt af sammenligningen med Formel 1. ”Ja, jeg ved godt, at der er et godt stykke fra Formel 4 til Formel 1, men på et eller andet plan er det faktisk den samme udfordring, vi som kørere står overfor. Bilerne er markant anderledes end sidste år, og det handler både om svinghastigheder, bremsepunkter og meget andet. Derfor er det selvsagt meget vigtigt at få så mange kilometer i kroppen som muligt, inden sæsonen starter.”

Casper Røes ved sin 2017 racer. Copyright Casper Røes Presse.
Casper Røes ved sin 2017 racer. Copyright Casper Røes Presse.

Mens der i Formel 1 er sat begrænsninger for, hvor meget der må testes, er der stort set frit slag i de mindre formelklasser, og derfor kan der hentes mange fordele ved at teste intensivt op til sæsonen. Det er imidlertid dyrt at teste, og derfor vil det ofte være økonomien, der sætter en naturlig grænse for antallet af testdage. ”Det kommer måske som en overraskelse for mange, men det er så dyrt at teste, at vi som danskere også hér af og til kommer til kort,” siger Casper Røes og trækker på skuldrene. ”Sådan er vilkårene. For mit vedkommende er der blot 2 testdage inkluderet i mit faste program, og derudover må vi se, hvor meget der bliver råd til. Heldigvis har jeg nogle gode og trofaste sponsorer, så mon ikke vi finder pengene til en dag eller 2 mere?”

Caspers test på Le Mans bestod af et antal sessioner á 25 minutter, hvor der blev analyseret, skruet og justeret mellem hver session. Præcis som når Formel 1 tester i Barcelona, skal der nemlig både kigges på dækslid og arbejdes med setup og kørestil, samtidig med at kørerne naturligvis skal finde sig til rette i bilerne, og derfor er der rigtig mange ting at forholde sig til. ”Vi arbejder meget med balancen i bilen. Nogle kørere foretrækker en smule understyring, mens andre helst vil have, at bilen overstyrer en smule. Her arbejder vi både med aerodynamik og med dæktryk for at finde det bedst mulige kompromis, og vi bruger meget tid på at analysere data sammen med ingeniørerne,” fortæller den 16-årige fynbo, som også kan afsløre, at hans planer for 2017 først faldt endeligt på plads i slutningen af januar måned.

Caspers Røes' 2017 racer. Copyright Casper Røes Presse
Caspers Røes’ 2017 racer. Copyright Casper Røes Presse
Caspers Røes' 2017 racer. Copyright Casper Røes Presse
Caspers Røes’ 2017 racer. Copyright Casper Røes Presse

”Jeg er i den heldige situation, at der blev ved med at tikke mails ind med tilbud fra diverse mesterskaber rundt om i Europa. Der har været kontakt med flere Formel 4 teams fra både Tyskland, Italien og England – og sågar med et enkelt Formel 3 team – og derfor tog vi først den endelige beslutning sidst i januar.”

Beslutningen blev truffet efter en nøje afvejning af både sportslige, udviklingsmæssige og økonomiske perspektiver, fortæller Røes’ Sporting Manager, Jens Hvas: ”Uanset hvor flatterende det kan være at blive kontaktet af topteams fra både Tyskland og Italien, så har det været vigtigt for os at holde fokus på Caspers udvikling på den lange bane. Selvom det kan være meget fristende at takke ja, når et decideret topteam banker på, så er det ikke altid den rigtige løsning på den lange bane. I Caspers nuværende situation er det vores vurdering, at det rigtige valg er at tage endnu en sæson i det franske Formel 4 mesterskab, hvor han forhåbentlig kan køre med om mesterskabet.”

Casper Røes med trofæerne fra afdelingen på Le Mans. Copyright Casper Røes Presse
Casper Røes med trofæerne fra 2016 afdelingen på Le Mans.
Copyright Casper Røes Presse

Casper Røes indleder sæsonen i weekenden d. 15-16 april på Nogaro i Sydfrankrig, og i løbet af sæsonen kommer Formel 4 feltet både omkring Monza i Italien, Spa-Francorchamps i Belgien og Circuit de Catalunya-Barcelona i Spanien.