“Nico Rosberg er ude af Formel 1”. Det var den mavepuster, vi alle fik smidt i hovedet i fredags. Kun 5 dage efter sin emotionelle verdensmesterskabs-sejr indstillede Nico Rosberg, til alles store overraskelse, sin karriere i F1. Nåh, men nu når chokket nogenlunde har lagt sig, står vi med et af de mest spændende spørgsmål nogensinde: Hvem skal overtage Rosbergs sæde i den overlegne Mercedes?

Jeg har gjort mig nogle spekulationer over netop det spørgsmål i lidt tid nu, og her er mit bud på, hvem Lewis Hamiltons nye holdkammerat kan være:

Selv tror jeg ikke på, at Mercedes sætter en rookie i deres bil, for med tre back-to-back verdensmesterskaber, og et muligt fjerde på vej, er det alligevel en meget stor risiko at sætte pengene på en hel grøn fyr. Så lad os starte ud med den officielle kørerliste for 2016 (minus kørerne som allerede har annonceret deres pension fra F1, og Lewis Hamilton):

Daniel RICCIARDO
Max VERSTAPPEN
Kimi RÄIKÖNNEN
Sebastian VETTEL
Valtteri BOTTAS
Nico HÜLKENBERG
Sergio PEREZ
Fernando ALONSO
Romain GROSJEAN
Esteban GUTIÉRREZ
Daniil KVYAT
Carlos SAINZ
Marcus ERRICSON
Felipe NASR
Kevin MAGNUSSEN
Jolyon PALMER
Esteban OCON
Pascal WEHRLEIN

Vi har altså 18 kørere til rådighed. Jeg vil nu trække Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Daniil Kvyat og Kimi Räikönnen ud af puljen.

Ricciardo og Verstappen fordi de efter hvad Red Bull har offentliggjort, er helt låste i deres kontrakter. Og selv hvis de kunne komme ud af dem, så er der et helt nyt reglement i spil til næste år, og med Adrian Newey i baghånden ser det ud til, at Red Bull i 2017 for alvor kan kæmpe med om mesterskabet. Så hvis jeg var Ricciardo eller Verstappen, så ville jeg sidde helt stille og vente pænt på min nye bil.

Max Verstappen foran Daniel Ricciardo Copyright Red Bull Contentpool
Max Verstappen foran Daniel Ricciardo
Copyright Red Bull Contentpool

Kvyat fordi han efter al den tumult omkring hans degradering fra Red Bull til Toro Rosso, og hans meget passive og anonyme midt-sæson, ikke har særligt meget at appellere til Mercedes med.

Kimi Räikönnen fordi han sidder rigtig godt i det team, han er i lige nu, og fordi han er ved at være godt oppe i årene selv. Og når man er 37 år gammel og sidder i et allerede ret godt F1 sæde, skal man ikke være grådig og spørge om mere, og det gælder altså også hvis dit navn er Kimi Räikönnen.

Luna Christoffi prøver at interviewe Kimi Raikkonen Copyright Ferrari Media
Luna Christoffi prøver at interviewe Kimi Raikkonen
Copyright Ferrari Media

Det efterlader nu 14 kørere. Personligt tror jeg ikke på, at Mercedes kunne finde på at signe nogle af de såkaldte “back-markers”, så her vil jeg hive Felipe Nasr, Marcus Ericsson, Jolyon Palmer og Esteban Gutiérrez ud af puljen.

Felipe Nasr Copyright Sauber Motorsport
Felipe Nasr
Copyright Sauber Motorsport

Det giver os nu 10 kørere at vælge imellem. Lad os nu kigge lidt nærmere på de kontrakter vores resterende kørere har. Nico Hülkenberg har lige signet med Renault, og talent eller ej, så har han haft et par anonyme sæsoner, så jeg tror egentlig, han er meget tilfreds med sit nye sæde. Sergio Perez har været rygtet mange steder hen i løbet af sæsonen, men efter bøvl med hans sponsorer, og hans øjne på Kimi Räikönnens Ferrari sæde i 2018, tror jeg, at han bliver, hvor han er. Vores danske helt Kevin Magnussen har lige signet med Haas, og selvom han kunne være megaspændende at se i en Mercedes, må vi være ærlige over for os selv, og indrømme at han har lidt mere at bevise før et Mercedes- eller Ferrarisæde præsenteres for ham. Romain Grosjean er også blandt de kørere, som har haft en ret anonym sæson, og for at være helt ærlig tror jeg, at vi i år har kigget mere på hans crashes end hans race-craft, og når det er sagt, så er det ikke nogen hemmelighed, at Grosjean er Ferrari-mand, og at han ligesom Perez på sigt har kig på Räikkonens sæde.

Jeg vil nu også trække Vettel ud af puljen, fordi både han og Hamilton har meget store egoer, og jeg tror simpelthen ikke på, at Mercedes (selvom de er et team med over 1000 ansatte) kan pleje dem begge. Vettel har heller ikke udvist den bedste form i år, og med den nylige udmelding fra Maurizio Arrivabene om, at Vettel skal “fortjene” en plads i Ferrari-teamet forud for 2017, tror jeg ikke på, at tyskeren reelt har muligheden for at hoppe til Mercedes.

Jeg tror også godt, at vi kan udelukke den bare 20-årige Esteban Ocon. Han har kun været i Formel 1 en halv sæson, og han har lige signet med Force India. Den deal tror jeg, han skal være tilfreds med for 2017.

Esteban Ocon Copyright Manor Racing
Esteban Ocon
Copyright Manor Racing

Med førnævnte kørere trukket fra, står vi altså tilbage med:

Carlos SAINZ
Pascal WEHRLEIN
Fernando ALONSO
&
Valtteri BOTTAS

Her er der tale om 4 super friske kørere, som alle higer efter et hurtigere sæde. Vi står nu med en rimelig stærk top 4, og lad mig forklare, hvorfor jeg mener, at lige præcis de her fire har de bedste chancer for at snuppe Rosbergs sæde.

Carlos Sainz er en frisk og ung kører med nu 2 års erfaring i bagagen. Ja, Red Bull holdt fast i ham med næb og kløer, da Renault prøvede at købe ham tidligere i år, men der er trods alt lidt forskel på Renaults og Mercedes’ pengepung. Hamilton er nu 31 år, og ja, han er en lynhurtig kører, men Carlos Sainz’ alder appellerer alligevel til Mercedes. Hvis vi tager et kig rundt på de andre teams med unge kørere, så har de unge altså noget de ældre F1-herrer ikke har.

De er fulde af kådhed, og det eneste, de egentlig har respekt for på banen, er deres egen bil og team-mate. Jeg tror derfor, at Sainz står i et ret godt lys hos Mercedes.

Carlos Sainz Copyright Red Bull Contentpool
Carlos Sainz
Copyright Red Bull Contentpool

Nu når vi taler om kørere, der står i godt lys hos Mercedes, må vi endelig ikke glemme Valtteri Bottas. Hans manager er nemlig ingen ringere end Mercedes-boss Toto Wolff selv, og jeg tror ikke, at Toto ville være Bottas’ manager, hvis han ikke så noget i ham. Valtteri har efterhånden også mange års erfaring i F1, og hvis han ikke snart får en hurtigere bil, er jeg bange for, at det talent han går og gemmer på, vil blive kvalt i hans Williams.

Hvis nu Mercedes skulle gå hen og snuppe Bottas, kan Toto Wolff også sende sin Mercedes-protege Pascal Wehrlein til Williams. Selvom Pascal Wehrlein er Mercedes’ tredje kører, tror jeg ikke på, at han efter bare et år i F1 har en reel chance for at overtage sin landsmands og mentors sæde. Han har simpelthen ikke vist nok i år, og han har nok brug for en lidt hurtigere bil end en Manor, for at vise os alle det talent, som Mercedes ser i ham. Det er ikke alle unge kørere, der er Max Verstappen, men hvis nu et sæde skulle gå hen og åbne sig hos Williams, kunne Pascal dog få netop det, han har brug for. Det er ikke nogen hemmelighed, at Williams har det lidt svært finansielt, så hvis nu de fik et bud fra Toto der foreslår, at hvis de signer Pascal (som egentlig er en lovende ung kører) for 2017, så får de rabat på deres 2017 Mercedes motorer. Det lyder egentlig ikke så slemt, vel? Den eneste hage ved en handel som førnævnte er, at Williams så vil sidde med 2 unge kørere, og de tager allerede en stor risiko med den 18-årige canadier Lance Stroll.

Lance Stroll og Valtteri Bottas Copyright Williams F1
Lance Stroll og Valtteri Bottas
Copyright Williams F1

Navnet Fernando Alonso tale vel egentlig sin egen sag. Han er klar til sit næste verdensmesterskab, han mangler bare en bil at vinde det i. Jeg tror dog, at McLaren-Honda har et ret godt greb i ham, men hvis det lykkes Mercedes at købe ham fri, så får begrebet “The sky is the limit” for alvor ny betydning.

Fernando Alonso Copyright Pirelli
Fernando Alonso
Copyright Pirelli

Nu har vi været over alle kørerne, så mit bud på den heldige mand, der får Nico Rosbergs Mercedes sæde er:

  1. Valtteri Bottas
  2. Fernando Alonso
  3. Carlos Sainz
  4. Pascal Wehrlein

Det er mit bud, hvad er jeres?