Den tidligere Formel 1-udviklingskører for Lotus/Renault og medlem af FIA’s Kvinder i motorsport-kommission, Carmen Jorda, har i forbindelse med en prøvekørsel af en Formel E bil forude den nye sæson, sagt, at kvinder skulle sigte efter Formel E istedet for Formel 1, da der er en tydelig fysisk barriere mellem mandlige og kvindelige racerkørere.

“Det er en mindre fysisk bil end i Formel 1 pga. downforcen og power-steeringen. Udfordringen vi kvinder har i Formel 1 og Formel 2 er et fysisk problem og jeg tror ikke vi vil have det i Formel E.”

Formel E Gen 2-bil
Copyright Formula E

Carmen mener, urokkeligt, at kvinder ikke kan konkurrere på lige fod med mænd. Denne udtalelse har ikke kun startet en stor diskussion i motorsportverdenen, men også fået den tidligere F1-verdensmester og veteran, Jenson Button, til at blande sig. Han skrev et tweet til Jorda, hvor han blandt andet refererede til den kvindelige Nascar-kører Danica Patrick, som har haft en imponerende karriere i diverse motorsports-kategorier.

“Åh Carmen, du hjælper ikke de rigtige kvindelige racerkørere med den her kommentar. Spørg Danica Patrick om at være stærk nok til at køre en racerbil! Hun ville sparke min røv i fitnesscentret og hun er sikkert lige så stærk som hvilken som helst kører i F1 lige nu. En fysisk barriere er ikke dit problem, Carmen.”

Jenson Button
Copyright Honda Racing

Det var noget af et rap over fingrene Carmen Jorda fik af Button, men facts er, at der ikke har været en kvindelig deltager i et Formel-1 løb siden den afdøde Lella Lombardi, som deltog i i alt 17 Formel 1 Grand Prix’er. Det sidste var det Østrigske Grand Prix i 1976, altså 42 år siden.

Der er kun en kvinde i F1 lige nu, og det er Sauber’s Tatiana Calderon, der til gengæld lige er blevet forfremmet fra udviklingskører til testkører tidligere i dag.

Tatiana Calderon Copyright Sauber Motorsport
Tatiana Calderon
Copyright Sauber Motorsport

Hvad mener i? Er det en fysisk barriere der holder kvinder fra F1? Eller er der bare ikke nok kvinder i motorsport?