Rygterne har floreret længe. I dag er de så blevet til virkelighed. Liberty Media fjerner gridpigerne i Formel 1 og de tilhørende løbsklasser. Det sker fra denne sæson efter måneders overvejelser.

En nyhed der i dag har spredt større chokringe i vandet end at der i år kun er tre motorer til rådighed. Sean Bratches fra Liberty Media siger, at gridpiger ikke passer til den vision som Liberty Media har for Formel 1 og at tiden, hvor kørere og teams er på gridden skal opfattes som en hyldest.

Nogle siger, at det er på tide. Andre begræder beslutningen. Personligt tilhører jeg den anden del for disse smukke piger, modeller hyret til formålet, har altid været et populært syn og så udfører de faktisk et stykke arbejde.

Mexico
Copyright Pirelli

Udover at holde kørerens flag og navneskilt, så er de også reklamesøjler for den sponsor, der har valgt at ofre mange millioner kroner på at agere navnesponsor for grand prixet. Den prestige der er for disse piger at blive en del af Formel 1-cirkusset skal man ikke undervurdere.

Det handler ikke om #metoo. Det handler om at det lige nu er oppe i tiden at vise kvinder som selvstændige stærke individer samtidig med at vi beskytter dem ved at fjerne dem fra mediebilledet.

Kvinder har en stor plads i Formel 1. Størstedelen af tv-stationerne, der viser Formel 1 har populære kvinder i ledende værts- eller interviewroller f.eks. Luna Christofi for TV3 Plus eller hendes tilsvarende kvindelige kollega fra Viasat Motors.

Gridpiger og griddrenge
Copyright Red Bull Contentpool

Hvad med Liberty Media tog sig af vigtigere problemer. Det nye motorreglement de planlægger til 2021 har ikke mødt den store begejstring fra Ferrari og Mercedes. Så er der haloen som hverken kørere eller teams vil have og som fans frastøder.

De i årtier fastlagte starttidspunkter flytter nok også kombineret med en muligvis større ændring af weekendformatet.

Liberty Media vil også ændre merchandiseområdet og gøre som man indførte i NASCAR, hvilket blev trukket tilbage efter stor utilfredshed. Nu skal det så forsøges i Formel 1.

Jolyon Palmers gridgirl
Copyright Renault Sport F1 Team

Så er der tv-rettighederne, der fokuserer på de mange betalingskanaler fremfor free-to-air kanaler. RTL har flere gange været tæt på at miste rettighederne til Formel 1, den gratis Channel 4 må ikke vise alle løb direkte og det kommer til at koste penge at bruge de digitale muligheder internettet lægger op til.

Så jo. Naturligvis er det vigtigt at fjerne gridpigerne, som har været en del af Formel 1’s DNA i årtier. På den måde viser man handlekraft og gemmer nogle af de større problemer væk. Det er smart tænkt af Liberty Media, men får de ikke styr på de andre områder, så er der ikke noget der hedder Formel 1 om 5-10 år.