Onsdag den 16. august 2017 var der forpremiere på filmen om Ronnie Peterson, den svenske racerkører der døde 11. september 1978 efter komplikationer på et hospital i Milano. En rørende, spændende dokumentar med fantastiske billeder og videoklip.

GPnews DK var sammen med vennerne fra Rapido Travel til forpremiere på ’Superswede’ i selskab med noget nær hele Danmarks who’s who indenfor dansk motorsport. Carl Christian Hansen (populært kaldet C.C. Hansen) fra DASU, Thorkild Thyrring, forfatter Carsten Frimodt, Bo Baltzer Nielsen, Ture Hansen, Mikkel Thomsager, Ole Vejlund, Michael Eisenberg, Jan Kaiser, Flemming Hansen, Grand Prix Photo’s Peter Nygaard og Allan Nielsen for at nævne nogle af de mange kendte navne.

Fordelt over en næsten fyldt sal 1 og balkon 4 i Palads startede Rapido Travels Martin Bjerg med at introducere DASU’s C.C. Hansen og siden Thorkild Thyrring, der fortalte røverhistorier om Ronnie Peterson. Ikke alle tåler at blive gentaget, men de blev modtaget med klapsalver.

C.C. Hansen med en avis fra 11. september 1978
Copyright GPnews DK
C.C. Hansen fortæller om Ronnie Peterson
Copyright GPnews DK
Screenshot fra filmen

Selve filmen er lavet i samarbejde med Nina Kennedy, der er Ronnie Petersons datter og Henrik Jansson-Schweizer, som er kendt fra ”Den 100-årige der kravlede ud af vinduet…”. Filmen er en serie af fantastiske videoklip, interviews med ikoner som Mario Andretti, Niki Lauda, John Watson, Emerson Fittipaldi m.fl. samt venner af Ronnie Petersons familie.

Jeg er født i 1976, så min viden om Ronnie Peterson er ikke så stor, som jeg havde ønsket. Jeg vidste, at han var en stjerne og noget helt specielt, ikke kun i Sverige, men også i Formel 1’s historie. Jeg har aldrig set ham køre løb, jeg kendte ikke så meget til hans familie og jeg var slet ikke klar over, hvor stort sammenholdet mellem kørerne var dengang.

Jo jeg vidste godt, at Formel 1 var farligt og kørerne hyggede sig sammen, men at se nogle af de mange klip fra denne film giver et helt andet indtryk af hvor meget kørerne hyggede sig sammen udenfor banen.

De mange videoklips fra filmen er grund nok til at se filmen. Historien er ren bonus, nogle af klippene er rigtig barske, det her er ikke Hollywood-effekter, men virkelige optagelser. Det er klip af kørere, der kommer til skade eller bliver slået ihjel, som da Roger Williamson brænder ihjel. Det er barske klip, og da Jackie Stewart siger, at kørte man Formel 1 i fem år dengang, så var chancen for at dø 66%.

Monaco 1970
Foto: Kenneth Olausson
Østrig 1971
Foto: Kenneth Olausson
Barbro og Ronnie Peterson, Holland 1974
Foto: Kenneth Olausson

Filmen er delvis en dokumentar, dels en kærlighedshistorie mellem Ronnie og Barbro Peterson, dels en hyldest til den tids gladiatorer. Ronnie Peterson er den (måske) bedste kører, som aldrig nåede at blive verdensmester.

Som der bliver sagt i filmen. En racerkører vil altid vælge en hurtig, men dårlig bil fremfor en langsom, men god bil. Der er meget fokus på Colin Chapman og hans Lotus-hold. Colin Chapman gik til grænsen og det kunne koste dig livet, men også gøre dig til verdensmester.

Ronnie Peterson kørte Lotus af to omgange. Anden gang var han decideret andenkører til Mario Andretti i 1978. VM var sikret Mario Andretti. Lotus skulle ind på det nordamerikanske marked og her ville Mario Andretti være den perfekte reklamefigur.

Så man brugte diverse tricks for at stække Ronnie Petersons fart. Som at give ham gamle dæk og tyve liter ekstra i tanken fremfor low-fuel og kvalifikationsdæk. Flere gange forgæves.

Italien 1974
Foto: Kenneth Olausson
Ronnie Peterson, Mario Andretti, Colin Chapman, Spanien 1978
Foto: Kenneth Olausson

Filmen handler bl.a. om Nina, men man ser overraskende lidt til hende. Det meste af tiden ser man kun hendes blonde hår bagfra, hvor hun fortæller lidt om sin far og mor. I store dele af filmen er hun nærmest en mytisk figur og første gang man ser hende er efter, at hun har fortalt at hun nok ligner sin far lidt mere end sin mor.

Da filmen sluttede var det til et større bifald. Flere havde våde øjne og man følte sig på engang rørt.

Forpremieren i Palads var en af kun to i verden. Den anden blev afviklet i Stockholm på samme tid og her var Nina Kennedy og Emerson Fittipaldi æresgæsterne.

Nina Kennedy (Peterson) og Emerson Fittipaldi

Dette er en film, som kommer til at blive en del af min dvd/blu-ray-samling. Vi bliver i disse år forkælet med F1-dokumentarer af så høj kvalitet, at de bliver vist i biografen. Williams er også lige udkommet, tidligere fik vi McLaren. Senna startede det hele og Rush gjorde Formel 1 (trods sine friheder) til underholdning i den måske hårdeste æra i Formel 1.

Jeg giver den 8 ud af 8 fremadgående gear.

Filmen har officielt premiere i dag i Palads, Vester Vov Vov, Øst for Paradis, Cafebiografen Odense, Nicolai Bio Kolding

Fra 24.8.: Valby Kino, 28.8.: Aars Teaterbio, 4.9.: Allerød Bio, 11.9.: Mørkøv Kino, 17.9.: Solrød Bio, 26.9.: Biffen Odder